Megjelent a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) idei munkáját bemutató éves beszámoló, amely szerint az intézmény minden nehézség ellenére sikerekkel zárja az évet: vidéki kiállításokkal, számos online tárlattal és művészeti programmal várták az érdeklődőket.


A kiadványban a jövőbeni tervekről is beszámol az intézmény, amely 2021-ben többek között a vidéki programok megerősítését, a külföldi megjelenést és az online térben való hangsúlyosabb jelenlétet tűzte ki célul - áll a MANK MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A közleményben Tardy-Molnár Anna ügyvezető igazgatót idézik, aki az éves beszámolóban elmondta: büszkék arra, hogy olyan közösséget hoztak létre, amelynek tagjai a nehéz helyzetben is mellettük állnak.

Mint mondta, az elmúlt években sikerült összehangolni a társaság eszközeit és lehetőségeit, valamint megszólítani a közönséget éppúgy, mint a művésztársadalmat.

A MANK Szentendrei két galériájában az idén csaknem húsz kiállítást nyitottak, elvitték a Derkovits-ösztöndíjas művészek munkáit az Art Marketre, jártak a kapolcsi Völgyhétvégéken és ismét megrendezték az ArtKert összművészeti fesztivált. Egész megyéket felölelő pályázatok segítségével hívták fel a Kép/Test/Lét összművészeti programsorozat kapcsán a figyelmet a vidéki alkotóközösségekre, partnereik segítségével kiállítást rendeztek Veszprémben, Szolnokon és Miskolcon. Sokszínű tevékenységükkel és támogatásrendszerükkel a kortárs magyar alkotók és műveik megismertetését, terjesztését segítették elő.

A MANK ügyvezetője a beszámolóban kiemelte: megerősítik a Magyar Mecénás Programot, hogy a művészeknek még több segítséget nyújthassanak az alkotómunkában, valamint több és színesebb akcióval adnak felületet online platformjaikon azoknak a művészeknek, akikkel együtt dolgoznak. A fiatal képzőművészek munkáját célzott pályázatokkal, ösztöndíjasaikat nagyobb figyelemmel támogatják.

Az ügyvezető kifejtette: céljuk, hogy a kiállítások, programok mellett a látogatók a galériáikban színvonalas művészi alkotásokat, műtárgyakat vásárolhassanak. Ennek eredményeként az idén több képzőművészeti munka is új gazdára talált a segítségükkel az Art Market Budapesten kiállított Derkovits-ösztöndíjasok alkotásai és az ÚjMűhely Galériában bemutatott műtárgyak közül.

(MTI)