Szemethy Orsolya A következő megálló: a Boldogság című regénye kapta a 2020-as Petri György-díjat - közölték a szervezők az MTI-vel pénteken.


A képzőművészként már ismert Szemethy Orsolya sok év óta kéziratban lévő regényét a kurátorok nyelvi teremtő ereje, műfajokat ötvöző eredetisége és nem utolsósorban humora alapján honorálták - írja a közlemény.

Idén három alkotó került a fináléba: Szemethy Orsolya mellett Locker Dávid Beszédkényszer és Vados Anna Nincs véna című kötettervével. A zsűri döntése nyomán az idei év jelöltjei közül a legjobb verseskötet Vados Anna kézirata lett, amely a jelöltek versenyében a második helyezést érte el.

A Petri György-díj kuratóriumának tagjai 2020-ban Forgách András, Márton László, Tóth Krisztina és Várady Szabolcs voltak. A kuratóriumnak minden évben tagja az előző évi díjazott is, az idén Gál Hunor.

2010-ben, Petri György (1943-2000) halálának tizedik évfordulóján hozta létre az N&n galéria a Petri György-díjat, amelyet évente a költő születésnapján adnak át. A díjra olyan - elsősorban fiatal - költő, író, dráma- vagy esszéíró esélyes, akinek még nem jelent meg önálló kötete.

(MTI)