Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Szvoren Edina kapta meg először a Szinva Irodalmi Díjat


A Szinva Irodalmi Díjat Bereti Gábor magánszemélyként alapította Miskolcon. A díjat odaítélő zsűri állandó tagjai: Csehy Zoltán, Jenei László, Korpa Tamás, Mezei Gábor, Vásári Melinda. A Díjat Miskolcon adták át ma 14 órakor, a járványra való tekintettel zárt körben. Csehy Zoltán mondott laudációt.


A Szinva Irodalmi Díjat szépírók és szakírók is megkaphatják. Első alkalommal idén a szépirodalmi kategória nyertese 300 000 forintos pénzjutalomban részesül, s a Díjhoz egy képzőművészeti alkotás (Seres László: Rajz 1., [Miami] 2016/2020. gicleé nyomat, papír, 27.9×21 cm), valamint egy Emléklap jár. A Szinva Irodalmi Díjat Bereti Gábor magánszemélyként alapította Miskolcon. Bereti Gábor (1948-) Szabó Lőrinc-díjas irodalmár, versek, novellák, kritikák szerzője, mindhárom műfajban jelentek meg könyvei.

A Díjat Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Ovális Termében adták át december 2-án, szerdán 14 órakor, a járványra való tekintettel zárt körben.

A Szinva Irodalmi Díjat első alkalommal szépirodalmi kategóriában: SZVOREN EDINA író nyerte el!

Csehy Zoltán laudációjában azt írja:

Szvoren Edinának rettenetes szeme van: mindent figyel, mindent máshogy néz, mindent elemeire, összetevőire bontva lát, egy író-Árgus, akinek a teste csupa szemből áll, s aki minden mitológiából ösztönösen szabadul ki. A kényelmetlenséget, a formális helyzetben lappangó és munkáló önámítást leleplező szeme van, holott végtelenül természetesen néz, nem akar mindentudó térfigyelő kamera lenni, mégis az olvasónak az az érzése támad, hogy így is túl sokat vesz észre a saját maga kifejlesztette érzékenységével. „Ezek emberi gesztusok” – veti oda lezseren –, „ez nem a pokol”.

Szvoren Edinának rettenetes füle van: mindent hall, a létszorongatottság atonális zenéjétől a nyelv extatikus fortissimóiig, a gyász pianissimójába belerondító groteszk disszonanciától a sorsfordulatok aleatorikus játékáig. Szvoren Edina novellái zenei kompozíciók, sokszor elviselhetetlen hangerővel szólalnak meg, máskor alig hallhatóan, érezhetően, és szó szerint belőle árad ez a muzsika, úgyszólván ez prózaírói, művészi bioritmusa. Szövegeinek zenéje nemcsak az időt méri, hanem a tereket is tagolja. Egyszerre több zenekart helyez el viszonylag szűk térben, és egymásnak ereszti mondandóikat. Máskor szokatlan távolságtartásra törekszik, úgyszólván preparálja a nyelv hangszerét, melyen aztán lejátssza a lejátszandót, ilyenkor John Cage szögei és húsdarabjai nyomulnak az egyébként eredendően igen jól hangolt és feszes mondat-húrok közé.

(...)

Szvoren Edina a magyar novellisztika egyik legjobb mestere. Négy novelláskötetet írt: a Pertu még 2010-ben jelent meg, a Nincs, és ne is legyen két évvel később, Az ország legjobb hóhéra 2015-ben, a Verseim pedig 2018-ban. A Szinva Irodalmi Díj nem a szerző első irodalmi díja, viszont Szvoren Edina a Szinva Irodalmi Díj első díjazottja. Meggyőződésem, hogy ez a határozott kuratóriumi döntés a díj presztízsét és jövőjét is megalapozta. A kuratórium és a magam nevében is szívből gratulálok Szvoren Edinának, a Szinva Irodalmi Díj első nyertesének!

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések