Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Kovács Réka Klaudia: A tökéletes döntés


Lassan lépett be a cukrászdába. A bejáratnál a maszkot most is feltette az arcára, még ha tudta is, hogy később talán le kell vennie. Hiszen így csak nem tud meginni egy kávét vagy megenni egy süteményt! Ebben a pillanatban a figyelmét azonban nem a járvány, hanem sokkal inkább a pult üveg felülete mögött sorakozó remekművek kötötték le. Az eperdarabokkal teletűzdelt habos finomságok, az édes krémmel töltött tortaszeletek és a csokoládébevonattól csillogó islerek. 

- Jó napot! Mit adhatok? -  kérdezte valaki, mire a fiatal nő egy pillanatra összerezzent. Ő is köszönt, majd egy perc türelmet kért, amíg végiggondolja, melyik finomságot szeretné. A választás nehéznek bizonyult, hiszen a hétköznapok egyhangúsága után már hónapok óta nem kellett ilyen nehéz döntést hoznia. A boltokban a karantén alatt, ha hetente egyszer elment bevásárolni, szinte rutinszerűen pakolt a bevásárlókocsiba. A munkahelyén pedig az ehhez hasonló, súlyos döntéseket igyekezett a kollégáira hárítani. 

Azért is esett ennyire nehezére elhatároznia magát, mert nemcsak a következményekbe gondolt mindig bele, hanem abba is, mennyire fogja bánni, ha nem a tökéletesre esik a választása. Ebben a pillanatban is lehetőségek sora állt előtte, amíg a pult előtt állva, elgondolkodva vizslatta a csodás süteményeket. 

Először is, ott volt a gyakorlatias döntés, ami az islert jelentette, hiszen azt akár otthon is megehette volna, anélkül, hogy egy percet is kellett volna a cukrászda vírusos levegőjében a védelmet jelentő maszk nélkül tartózkodnia. Aztán következett az a döntés, amelynek során a leggyönyörűbb alkotásra esett volna a választása. Ez az epres- habos csodákat jelentette volna. A harmadik lehetőség pedig a legfinomabb sütemények kiválasztása volt, ami főhősünk számára a krémes tortaszeletekben öltött képet. A döntést azonban sehogy sem tudta meghozni. 

- Sikerült választani? -  kérdezte a pult mögül ugyanaz a barna copfos lány, aki egyszer már érdeklődött, hogy mivel szolgálhat. Eddig türelmesen várta, mit választ cseppet sem hétköznapi vendége, hiszen a nap vége felé már kezdtek elfogyni a vidéki cukrászdában üldögélő vendégek. A diákmunka azonban zárásig tartott. 

- Melyiket ajánlja? -  kérdezte végül nagy nehezen a nő, akinek csak ebben a pillanatban tűnt fel, hogy a pult mögött álló lánynak lecsúszott az orráról a maszkja. 

Ez a felismerés annyira megrémítette, hogy pár percig le sem tudta venni a szemét az előtte álló szabadon hagyott orról. Egy pillanattal később azonban mégis erőt vett magán, hogy megszólaljon, a hangosan zakatoló gondolatai azonban nem hagyták nyugodni.

„Mi van, ha máskor is lecsúszott az orráról a maszk, vagy csak nem tette fel helyesen? A süteményekre pedig bármelyik pillanatban rápottyanhatott egy aprócska vírus. Vagy az ilyenek nem is szoktak potyogni? És mi történik akkor, ha mindez elkezd elszaporodni a pult alatt, és minden megromlik miatta? Az interneten olvastam is erről egy cikket.” -  jutott eszébe hirtelen. Azonban miután végiggondolta a lehetséges veszélyforrásokat, ismét az előtte heverő finomságokra siklott a tekintete. Szinte észrevétlenül megköszörülte az idegeskedésben berekedt torkát, majd magabiztosan kijelentette:

- Azt hiszem, inkább semmit sem kérek. 

A pultban álló lány még fel sem ocsúdott a döbbenetből, amikor a vendég egy hirtelen mozdulattal becsukta maga mögött a cukrászda ajtaját. A nő ezután belépett a szomszédos kisboltba, ahol egy hungarocell tálcára pakolt, gondosan becsomagolt tortaszelettel nemsokára a pénztár felé vette az irányt. Elégedetten kifizette a szerzeményét, majd a vászontáskájába süllyesztette. A bolt elé érve gondosan lefertőtlenítette a kezét, lassú mozdulatokkal levette a maszkját, majd elégedetten útnak indult. Boldog volt, hiszen sikerült meghoznia a tökéletes döntést. 

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések