Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Szűcs Eszter: Dinókaland


Beköszöntött az ősz. Lassan már kezdődik az iskola.  Ez az utolsó hétvége a nyárból. Kitaláltuk, hogy bebarangoljuk a múltunkat. Elmentünk tehát a Természettudományi Múzeumba. Egy kedves nő körbevezetett minket. Megcsodáltam a hatalmas kékbálna csontvázát és a dinoszauruszkertben a lélegzetelállító hüllőket. Vajon tényleg léteztek ilyenek a múltban? Miután a hölgy végzett a kiselőadással elhatároztuk, hogy meglátogatjuk a dínókat. Visszamegyünk a múltba és felfedezzük az akkori élet csodáit. 

Az egyik hüllő lábán volt egy gomb. Nem tudtuk, hogy mire szolgál, de kíváncsiak voltunk rá, így megnyomtuk. Hirtelen egy féreglyuk nyílt meg előttünk. Beszippantott minket. Csak szálltunk át a titokzatos átjárón. Sötét volt. Egy kicsit aggódtam, hogy mi lesz, de anya megnyugtatott. Amikor végre valahára megérkeztünk eléggé meglepődtem, ugyanis nem ilyennek képzeltem el ezt a kort. Nyugodtnak gondoltam, de nem volt az. Egy vulkán tetején lyukadtunk ki. El sem hiszem, hogy itt vagyunk a dinoszauruszok birodalmában. Visszamentünk az időbe 70 millió évet. Ez képtelenség. A vulkán tetejéről be lehetett látni mindent. Sok féle dinó létezett akkoriban. Például Pachyrhinosaurus, azaz vastagorrú hüllő. Vagy itt van Troodon, másik nevén sebző fog. Van még az Ankylosaurus, magyar megfelelője az Összefort hüllő. Pterosaurus, más néven szárnyas hüllő. Ellensége a Georgosaurus, azaz ádáz hüllő. Edmontosaurus. Ő az edmontori hüllő. Növényevő. Borsónyi aggyal rendelkezik. Chirostenotes, azaz keskenykezű. Én csak ennyit ismerek, ja meg persze a T-rex-et. Mindegyik dinoszaurusznak van egy saját csordája és vezére. Ezért a címért harcolni kell ám. Nem ingyen adják. Az előző parancsnok és a jelölt megküzdenek egymással. Ez lehet egy hosszú és fárasztó viadal vagy pedig egy gyors, de alapos harc. Aki veszít, azt általában megölik, viszont aki nyer azé lesz minden. Az uralkodás, a hatalom és a nő is. Ő viszi tovább a nemzedéket. Vannak olyan fajta dínók, akik ezt nem küzdelemmel oldják meg, hanem versennyel. Ez úgy néz ki, hogy aki az ügyesebb például élelemszerzésben vagy ivóvíztalálásban az a nyerő, mert ő tudja életben tartani a csordát hosszú időn keresztül. Nagyon érdekes dolgok ezek. Megfigyeltem, hogy hogyan mozognak, táplálkoznak és vonulnak ezek a hüllők. Egy titokzatos szigeten éltek a Krétakorban. Ennek a helynek a közepén volt egy tó. Itt ittak és fürödtek. Találtam még két vulkánt is. Az egyik neve Vekna, a másiké Qui. A láva nagyon meleg és könnyen szilárdul meg. Veszélyes. A repülő dínók általában itt tartózkodnak. Szeretik a füstös légkört. A többi hüllő a növények közt szeret tartózkodni. Vannak ugye húsevő-, növényevő- és mindenevő dinoszauruszok. 

Kezdett sötétedni. Vissza kellett mennünk. Megnyomtuk az egyik barlangban lévő követ. A féreglyuk kitárult.  Most is felszívott minket, mint az elején. Emlékbe hoztam magamnak egy dinófogat, tojáshéjat, pikkelyt, páfránylevelet és egy kis eledelt is. Olyat, amit a hüllők esznek. Amikor hazaértünk vettem egy füzetet és leírtam az élményeimet. Élvezetes volt ez az utolsó hétvége. Lesz mit mesélni a suliban. 

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések