Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Digitalizálta az első tízezer oldalnyi zenetudományos emléket az OSZK


Elkészült a digitalizálása annak az első tízezer oldalnyi, 18-19. századi zenetudományos emléknek, amelyet az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Haydneum - Magyar Régizenei Központ együttműködésének keretében készítettek elő. 

Egy éve működik az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) digitalizáló központja, amely Közép-Európa közgyűjteményei közül az egyik legnagyobb és legmodernebb eszközparkkal rendelkezik. A központ átadásához kapcsolódva az OSZK és a Haydneum - Magyar Régizenei Központ együttműködést kötött, amelynek célja, hogy feldolgozzák és hasznosíthassák az 1600 és 1850 között keletkezett, Magyarországon fellelhető, jelentős kulturális, zeneművészeti és zenetudományos értéket képviselő emlékeket - közölte az OSZK az MTI-vel.

Az intézményközi munka a nemzeti könyvtár új digitalizáló központjában valósul meg, mivel az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárának egyik legértékesebb állományrésze az Esterházy-gyűjtemény, amelyben 18-19. századi zeneszerzők, mások mellett Haydn, Werner és Albrechtsberger kéziratos kottái találhatók meg.

A zenetörténeti jelentőség miatt a két intézmény elsőként Gregor Joseph Werner műveivel kezdett mélyrehatóan foglalkozni. Tavaly augusztusban az áttekintés, előkészítés, októberben a digitalizálás indult el, így mára 222 Werner-kötetet sikerült feldolgozni.

A munkához minden olyan eszköz rendelkezésre áll, amely az OSZK állományában lévő dokumentumtípusok teljes körű digitalizálását lehetővé teszi. Ez az eszközellátottság megteremti a lehetőséget a tömeges digitalizálásra, valamint online szolgáltatások támogatására is.

A jelenlegi digitalizáló eszközpark kapacitása tízmillió oldal évente. A digitalizálás előtt előválogatás és állapotfelmérés történik, amelynek keretében elsőként az objektumok tartalmát és állapotát vizsgálják meg. A munka során kétféle, tömeges és manufakturális digitalizálást használnak, utóbbit a nagyobb állományvédelmi körültekintést igénylő dokumentumok esetében.

A Haydneum által eddig feldolgozott, és a jövőben feldolgozandó anyagokból idővel modern kottakiadások készülnek, amihez további nyelvi, zenei, történeti értelmezési feladat vár majd a kutatókra.

Az intézmény egyik fő célkitűzése, hogy a modern kiadás által ezek a többszáz éve eljátszatlan művek eljussanak a mai koncerttermekbe, és az előadásoknak, valamint lemezfelvételeknek köszönhetően a zenei szakmán kívül a közönség is megismerhesse ezeket az anyagokat.

Az idei év első felében Werneren marad a hangsúly, de ezzel párhuzamosan a hagyaték többi részét is elkezdik feldolgozni a szakemberek.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések