Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

A katona története című produkciót mutatják be a Trafóban


Igor Sztravinszkij A katona története című kamaraoperája bemutatójára készül a Budapest Sound Collective, Dubóczky Gergely karmester vezényletével; a Mácsai Pál szereplésével látható produkció premierjét április 14-én tartják a Trafó - Kortárs Művészetek Házában.


A darab az orosz folklór egyik gyöngyszemének modern feldolgozása: groteszk mese prózában, zenével, tánccal és bábokkal - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A produkció létrejöttének előzménye az 2019-es Örkény Kert volt, amelyre Mácsai Pál meghívta a Budapest Sound Collective zenekart, ahol A katona történetét narrációval adták elő - idézik fel a közleményben.

Mint írják, a nagy siker hatására Mácsai Pál felvetette a mű színpadra állításának ötletét, amelynek megvalósulására, azaz a bemutatóra április 14-én 20 órakor, a következő előadásra pedig április 15-én, 17 órakor kerül sor a Trafóban.

A Budapest Sound Collective egy progresszív projektek megvalósítására létrejött kamaraszimfonikus zenekar. A hagyományos hangversenyek előadása mellett az együttesre jellemző a kísérletezés és az új koncertformák keresése, összeművészeti alkotások létrehozása. Az együttes alapítója és művészeti vezetője Dubóczky Gergely karmester.

A katona története című összművészeti előadásban az Ördög szerepében Mácsai Pált láthatja a közönség, a Katonát Bartha Bendegúz alakítja, a mesélők Hevesi László, Hrisztov Toma, Lestyán Attila, L Nagy Attila színművészek. A mesélők és a bábok mellett a zenészek is szereplőkké válnak a színpadon.

Az eredeti szöveget az új koncepciónak megfelelően Hársing Lilla újította meg, amelyhez a rendező, Gardenö Klaudia animációt, látványelemeket, fénytechnikát és táncos koreográfiát is alkalmaz, Widder Kristóf koreográfus elképzelései alapján - olvasható a közleményben.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések