Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

A költészet napja - Németh László Petőfiről írt drámáját viszik színre Mezőberényben


Németh László Petőfi Mezőberényben című egyfelvonásosát adják elő kezdő és amatőr színészekkel a magyar költészet napján, április 11-én Mezőberényben Czitor Attila, a Békéscsabai Jókai Színház művésze rendezésében. 

A darab részben fikciós, részben lélektani. Érdekes megvilágításba helyezi a Petőfiről alkotott képet, hiszen nem a forradalmi, hanem a csalódott embert mutatja be. Akkor játszódik, amikor a forradalmat már majdnem leverték, és Petőfinek döntenie kell, hogy elbújik, vagy folytatja a harcot és beáll Bem seregébe - mondta az MTI-nek Czitor Attila rendező.

A történet kritikát fogalmaz meg a szabadságharcról, a politikáról és a politikusokról: Petőfi vívódása közben arra jut, hogy őt csak felhasználták, "vele hergelték a népet, aztán leléptek". "Én meg itt vagyok, engem ismer a nép, én vagyok a hangjuk, most bujdossak el a Sárréten vagy Törökországban?!" - fogalmazott a mű központi dilemmájáról szólva a rendező.

Czitor Attila hozzátette: a darabban van egy politikai szál, egy erős oroszellenesség is, hiszen Németh László a darabot 1957-ben, egy levert forradalom után írta, ezt azonban ő nem akarta kidomborítani. "A fő cél, hogy a karakterek hétköznapi arcát mutassuk meg. Petőfi itt nemcsak költő és forradalmár, hanem egy tipródó ember" - húzta alá.

A darabot részben amatőrökkel, részben színésztanoncokkal, illetve nemrég végzett, a pályájuk elején járó színészekkel játsszák. A rendező kitalált egy kerettörténetet, amely a vándortársulatok életét idézi meg. "Ott készül az előadás a nézők előtt" - fogalmazott Czitor Attila.

A díszlet egy tanyaudvar belső képe lesz, de nem fotórealisztikus tájképként, hanem skiccként. Lesznek padok, itató, boroshordó, kerítéselemek, kiskapu, kiterített fehérvászon ruhák, de a kellékek egy részét az előadás alatt hozzák be a színészek, akik ráadásul a néző szeme láttára "alakulnak át a karakterekké".

Czitor Attila szerint létező fogalom a "hely szelleme", van jelentősége annak, hogy Petőfi életének valós helyszínén, Mezőberényben, az egykori Orlai-birtokon mutatják be a művet.

Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója az olvasópróbán emlékeztetett arra, hogy a költő születésének 200. évfordulója alkalmából az NKA Petőfi Kollégiuma pályázatot írt ki amatőr színjátszó csoportok támogatására. "Ez adta a kezdő lendületet a mezőberényi művelődési központ igazgatójának, aki felkereste a Jókai színházat és tető alá hozta az előadást" - idézte fel az igazgató.

A darab a Színitanház, az Ifjúsági és Gyermekszínházi Alapítvány, a mezőberényi Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ, valamint a Békéscsabai Jókai Színház közös produkciója.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések