Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Bartók Tavasz - Závogyán Magdolna: a Gulácsy-tárlat kiemelkedő kulturális esemény


A Bartók Tavasz eseményinek sorában megnyíló Gulácsy-életműkiállítás az év kiemelkedő kulturális eseménye, a tárlat dinamikája megidézi a kor és a művész szellemét - mondta Závogyán Magdolna a csütörtöki megnyitón a Magyar Nemzeti Galériában.

"A jövő héten a Szépművészeti Múzeumban közönség elé kerülő nagyszabású Csontváry 170 kiállítással a két alkotó egységes, átfogó szemléletű, párhuzamos bemutatása százesztendős adósságot törleszt" - hangsúlyozta a kultúráért felelős államtitkár.

Mint fogalmazott, a Na'Conxypan hercege címmel megnyílt, a nagyközönség számára péntektől látogatható kiállítás létrejöttét csodálatraméltóan átfogó kutatómunka előzte meg. Hozzátette: a kurátorok, Plesznivy Edit és Bellák Gábor a témához méltó eszköztárral nyúltak egy titokzatos világhoz.

"Fontos, hogy nemzeti intézményeink legyenek tisztában a rájuk bízott kulturális javakkal, jó gazdák legyenek és őrizzék azokat felelősen, legfőképpen pedig méltó keretek között tegyék láthatóvá kincseiket a közönség számára, ahogyan azt teszi a mintegy százdarabos Gulácsy-kollekciót őrző Magyar Nemzeti Galéria" - mondta az államtitkár.

Závogyán Magdolna kitért arra, hogy Gulácsy Lajos (1882-1932) életművének első alkalommal megszervezett kiállításán a mester több, újabban azonosított alkotása látható, örökös mozgásban tartva ezzel az életmű már ismert elemeit is. Szólt arról, hogy az ellentétes indulatok és érzések, gondolatok és tettek feszültségének bemutatása a száz esztendővel ezelőtti időket és mai korunkat egyaránt jellemzik.

Az augusztus 27-ig megtekinthető Gulácsy-tárlatról Plesznivy Edit kiemelte: a festő mintegy kétszáz műve látható, továbbá a művész befogadását és a megértést segítő dokumentumok, levelek, kéziratok, versek, fotók, hangzóanyagok is a tárlat részét képezik.

"A kiállítás tematikai és stiláris csoportosítások segítségével tárja fel Gulácsy munkásságának sokszínűségét, mutatja be a képzőművészet, az irodalom és a színház műfajában egyaránt maradandó értékű műveit, rendhagyó életútjának állomásait. Emellett a tárlat felveti az életmű kapcsán gyakran megfogalmazott szakmai kérdéseket, a saját kezű átfestéseket, az azonos motívummal való játékot, a hamisítványok problematikáját, valamint a mentális betegségéből adódóan kreativitásának felbomlását" - mondta a kurátor.

Hozzátette: Gulácsy életművét alapvetően meghatározta Itália kultusza, számos termékeny utazást tett ott, és olasz földön születtek középkorias hangulatú Dante-témájú művei. A tárlaton feltárul a Gulácsy által megálmodott marsi vagy holdbéli Na'Conxypan világa is.

A Gulácsy-életműkiállítás a most zajló Bartók Tavasz Művészeti Hetek egyik kiemelt programja. Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója azt mondta a megnyitón, hogy legfontosabb értékeink magyar és európai kulturális gyökereink.

"Innen töltekezhetünk, innen kaphatunk energiákat, és ezekre támaszkodva tudunk helytállni az embert próbáló időkben is. Noha alkotásaiban Gulácsy egy másik világba próbált menekülni, mégis része lett ennek a tápláló alapnak, és a 21. században alkotásai, sorai megszólítanak minket, erőt adnak nekünk" - jegyezte meg Káel Csaba.

Baán László, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója arról beszélt, hogy az eddigi legátfogóbb Gulácsy-kiállítás rendkívül érzékenyen, egyben számos mély réteget és összefüggést feltáró intelligenciával mutatja be ezt a különös életművet, amelyet megszületésekor csak a művészbarátok és néhány szenvedélyes gyűjtő értékelt nagyra, hogy aztán annak tragikus végű lezárulta után egyre többeket.

A kiállításhoz szervesen kapcsolódik a Letűnt idők nyomában - Gulácsy Lajos, Fáy Dezső és Keleti Arthúr Itália igézetében címmel látható kísérlőtárlat.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések