Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Centenáriumi kiállítás nyílik Reigl Judit műveiből októberben a Műcsarnokban


Párizs és Berlin mellett Budapesten is nagyszabású kiállítással tisztelegnek az idén 100 éve született Reigl Judit előtt: a világszerte legismertebb magyar származású kortárs festőművészek közé tartozó alkotó műveiből a Műcsarnokban nyílik centenáriumi tárlat októberben - közölte az intézmény szerdán az MTI-vel. 

A Műcsarnok legnagyobb termeiben megrendezendő Reigl 100 című kiállításon a művész legfőbb korszakait reprezentáló, több mint 60 festményt láthat majd a közönség, köztük igazi különlegességeket: eddig lappangó műveket és számos jelentős külföldi gyűjteményből kölcsönzött alkotást is - emelik ki a közleményben, hozzátéve, hogy az október 3-án nyíló kiállítás részeként a főműveket és több, itthon soha nem látott festményt 1700 négyzetméteren mutatják be a közönségnek.

Mint írják, a kiállításon látható művek között igazi kuriózumként helyet kapnak a svájci gyűjtő és mecénás, Jean Claude Gandur gyűjteményéből a Második Párizsi Iskolát képviselő festmények. Ugyancsak különlegességnek számítanak Reigl Judit római ösztöndíjas évei alatt festett figurális alkotásai is, amelyek bemutatása művészettörténeti hiátust pótol.

Reigl Judit kalandos életútjával és művészi elképzeléseihez ragaszkodó karakterével önmagában is figyelemreméltó, megkerülhetetlen életműve azonban napjainkra a világ legelismertebb kortárs festői közé emelte - fogalmaznak a közleményben.

Az 1923. május 1-jén Kapuváron született művész 1950-ben Párizsba emigrált, ahol szürrealista munkáival sikert sikerre halmozott. Majd új utakat kereső, korát megelőző alkotásaival az absztrakt művészetek felé orientálódott. Alkotásait a Műcsarnok impozáns termeiben 2005-ben megrendezett első hazai életmű-kiállítása után kezdték el újra értékelni, ezután üstökösként ívelt fel pályája. Ma a világ leginnovatívabb festői közé sorolják.

Művei a nagyvilág legjelentősebb magán- és közgyűjteményeinek időszaki tárlatain ugyanúgy szerepelnek, mint állandó kiállításaikon, többek között a New York-i Metropolitan Múzeumban (MET), a Modern Művészetek Múzeumában (MoMA), a Guggenheim Múzeumban, valamint a párizsi Pompidou Központban és a londoni Tate Modernben. Reigl Judit még 90 éves korában is alkotott, 2020-ban hunyt el.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések