Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Hungarika workshopot tartanak a Magyar Nemzeti Levéltárban


Egyebek mellett a bécsi, moszkvai, valamint az újonnan kihelyezett vatikáni és isztambuli levéltári delegátusok szakmai munkájukról tartanak beszámolót szerdán Budapesten, a II. Hungarika workshopon a Magyar Nemzeti Levéltárban.

Köszöntő beszédében Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott, hogy a levéltárosok a magyar történelem és identitás felkutatásában végeznek elengedhetetlen munkát. Kiemelte: Bécs, Vatikán, Isztambul, Moszkva fontos helyszínek, az ott található források segítségével fel lehet tárni a történelem még hiányzó elemeit. Az önök felelőssége és feladata, hogy felkutassák azokat a forrásokat, amelyek Magyarországon nem állnak rendelkezésre, és edukálják a országunkat - hangsúlyozta Vincze Máté.

Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) képzésekért, ösztöndíjprogramokért és tudománydiplomáciáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a minisztérium a külföldi magyar emlékek feltárását, megóvását kiemelt feladatként kezeli. A KKM 2017-ben külön pénzügyi keretet hozott létre a külföldi magyar emlékhelyek megóvására, újak megvalósítására, évről-évre számos külképviselet él ezzel a forrással - hívta fel a figyelmet.

Az elmúlt években mintegy 150 projekt valósult meg: egyebek mellett magyar történelmi sírhelyek újultak meg a kolozsvári Házsongárdi temetőben és újjászületett Széchenyi Ödön sírhelye Isztambulban. A minisztérium hozzájárult a felvidéki toporci Görgey-kastély vagy a rodostói Rákóczi Múzeum felújításához. Számos helyen új emléktáblákat avattak és új emlékhelyeket alakítottak ki.

A KKM figyelmet fordít a levéltári kapcsolatok gondozására is: a szakmai irányítása alá tartozó levéltári szakdiplomaták tevékenységét koordinálja, de például Kazahsztánban, Georgiában, Algériában, Azerbajdzsánban vagy Moldáviában a külképviseletek is aktív szerepet vállalnak az ottani magyar emlékek felkutatásában. Kazahsztánban például az odahurcolt magyar hadifoglyok és internáltak emlékének kutatása zajlik, nagyobbrészt feltáratlan, magyar vonatkozású kazah levéltári anyagok vizsgálatával - jelentette ki.

Lengyel Miklós azt mondta, hogy a Klebelsberg Kuno-ösztöndíjjal a magyar nyelv és kultúra külföldi emlékeinek feltárására és megértésére irányuló kutatásokat támogatja a KKM. Évente 30-40 ösztöndíjasnak biztosít lehetőséget Hungarika anyagok, múzeumi kézirat és levéltári források feltárására és kutatására, a magyar nyelv, kultúra és történelem külföldi írott és tárgyi emlékeinek tanulmányozására. Idén 35 ösztöndíjas végez tudományos tevékenységet szerte a világban - tette hozzá.

Lengyel Miklós szerint ezek a kutatások segítenek minket abban, hogy árnyaljuk ismereteinket a magyar történelem sorsfordító eseményeivel kapcsolatban, jobban el tudjuk helyezni magunkat a világ térképén, a kapcsolódások feltárása pedig hidat képezhet mások felé. "Elődeink munkásságának külföldi nyomait kutatni erkölcsi kötelességünk" - jelentette ki Lengyel Miklós.

Szabó Csaba, Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója hangsúlyozta, a Hungarika feltárásról szóló konferencián beszámoló hallható a levéltári delegátusok, valamint a Hungarika munkacsoport levéltárban végzett munkájáról és a Klebelsberg-ösztöndíjas munkatársak külföldön végzett feltárásairól.

Oross András bécsi, Tóth Krisztina vatikáni, Katkó Gáspár isztambuli és Molnár Gabriella moszkvai levéltári delegátus bemutatja az állomáshelyen történő Hungarika feltárást és ismertetik a helyi kutatási lehetőségeket.

Az idén 100 éves Nemzeti Levéltár a nemzet levéltára - hangoztatta a főigazgató, kiemelve, hogy a Hungarika konferenciát immár második alkalommal rendezik meg.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések