Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

A magyar kultúra napja - Jubiláló művészeit köszöntötte az Opera


Jubiláló örökös tagokat köszöntöttek az idén 140 éves Magyar Állami Operaházban, ahol az intézmény ünnepi kiadványairól, az induló Marton Éva operastúdióról és az elmúlt év eredményeiről is beszámoltak a magyar kultúra napján. 

Ókovács Szilveszter főigazgató a hétfői eseményen köszöntötte Szinetár Miklóst Erkel színházi rendezői debütálása 65., Pászthy Júliát operaházi énekesi bemutatkozása 50. és Molnár Andrást operaházi énekesi bemutatkozása 45. évfordulója alkalmából. Molnár Andrást Szumrák Vera balettművésszel és Misura Zsuzsa operaénekessel együtt kerek születésnapja alkalmából is felköszöntötte a főigazgató.

Ókovács Szilveszter elmondta: az Operaház idén ősszel ünnepli megnyitásának 140. évfordulóját, amelynek alkalmából többek között ünnepi társulati ülést tartanak, az Opera örökös tagjait bemutató kiadvánnyal és a felújított Operaházról szóló fotóalbummal is készülnek.

Megújul és bővül az Opera DigiTár online adatbázisa, amelyben az elmúlt 139 évad csaknem 60 ezer előadása és mintegy hétezer művész pályája kutatható. Megjelentetik Marton G. Zoltán A Császárné szolgálatában című önéletrajzának második kötetét is, amely Marton Éva férjének szemszögéből 1990-től a közelmúltig dolgozza fel a szoprán pályáját.

Marton Éva operaénekes az eseményen bejelentette: az Opera szeptembertől útjára indítja a Marton Éva Operastúdiót, amelynek célja, hogy pályakezdő operaénekesek számára az opera vezető szólistáinak közreműködésével biztosítson képzést és lehetőséget színpadi tapasztalatok bővítésére.


Az Eiffel Műhelyházban megvalósuló stúdió tervét bemutatva Almási Tóth András művészeti igazgató, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Opera Programjának vezetője is, elmondta: a nemzetközi operastúdió célja, hogy a fiatalok gyakorlati tudásra tegyenek szert és a Magyar Állami Operaházra bázisként tekintve, az itt szerzett tudással felvértezve induljanak el a nagyvilágba.

A tavalyi évről szólva Főző Virág főigazgató-helyettes felidézte: 2023-ban az Operaház nagytermi keretek között 188 opera- és 105 balettelőadást tartott. A 34 opera- és 11 balettcímet tartalmazó nagytermi kínálaton túl 216 gyermek- és diákelőadás, valamint 59 hangverseny, koncertszerű előadás, gála, operett és egyéb program szerepelt a kínálatában, ami az épületbejárásokkal együtt összesen 508 ezer fizető nézőt, illetve látogatót vonzott.

Az Opera az elmúlt évben 21,65 milliárd forintból gazdálkodott, ebből 14,8 milliárd forint volt költségvetési támogatás, 5,85 milliárd forint a saját működési bevétel, amelyből a 3,7 milliárd forintos bérlet- és jegyárbevétel mellett 900 millió forint bérbeadásokból, 100 millió forint pedig mecenatúrából és szponzorációból folyt be - tette hozzá.

Elmondta: a kiadások legnagyobb részét az Opera 1300 dolgozójának személyi és járulékköltségei tették ki csaknem 14 milliárd forint értékben, amelyhez további 5,8 milliárd forintnyi dologi kiadás járult, míg a beruházásokkal kapcsolatos kiadások több mint 1 milliárd forintot tettek ki. Az utóbbiak között volt a Hajós utcai Simándy-épület rekonstrukciójának befejezése és az Operaház királylépcsőjének helyreállítása.

A fejlesztések között említette a 2021 óta saját üzemeltetésben 8-9-szeres bevételt eredményező operaházi idegenvezetéseket, amelyek csaknem 91 ezer látogatóval több mint 500 millió forintos bevételt jelentettek 2023-ban. Immár ugyancsak saját üzemeltetésben működik a művészbüfé és a nézőtéri büfé, ami további bevételnövekedést eredményez - tette hozzá.

Rajna Martin, az Opera első karmestere a dalszínház digitális programjairól beszélt. Kiemelte: 26 opera és egy balettszvit zenéje érhető el a vezető zenei streamingszolgáltatók kínálatában, köztük Erkel Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő, Petrovics Emil és Szokolay Sándor művei.

Legfrissebb darabként Ránki György Az ember tragédiája című, az 1970-es ősbemutatón rögzített operája jelent meg a kínálatban - áll az operaház közleményében, amelyben kiemelik: céljuk, hogy a dalszínházban bemutatott minden magyar operából stúdiófelvétel is készüljön.

Mint elhangzott, az Opera két podcast-sorozattal is jelen van az online térben, emellett az Opera On Demand szolgáltatásban jelenleg öt opera, két kortárs és két klasszikus balettprodukció érhető el. Az OperaVision portálon is fellelhetők a dalszínház produkció, a platformon a napokban debütált Eötvös Péter Valuska című alkotása.

Solymosi Tamás balettigazgató beszélt a Bartók Tánctriptichon című balettest februári premierjéről, amelyen Venekei Marianna és Várnagy Kristóf koreográfiája látható először, Velekei László korábban bemutatott koreográfiájával együtt.

Elmondta: terveik között szerepel Pártay Lilla koreográfus új egész estés darabjának bemutatása. A közlemény szerint a Mester és Margarita című, Bulgakov regénye nyomán készült művet 2025-ben tűznék műsorra.

A Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatójaként Solymosi Tamás beszámolt a növendékek sikereiről is, mint mondta, az első végzős növendéknek már szerződést ajánlott a társulat.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések