Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Csíki Játékszín: könnyen fogyasztható előadásokat kell műsorra tűzni


Csíkszeredában nem tétlenkednek, lendületesen fejlesztik, szervezik a város színházát. A Csíki Játékszín társulata tavaly 273 előadást tartott. Veress Alberttel, a Csíki Játékszín igazgatójával a Székelyföld készített interjút.


Az igazgató beszámolt arról, hogy habár őt nem a színházi pályára szánták a szülei, fiatalon kitartott a színjátszás mellett. Apja, anyja azt szerette volna, ha ő is folytatja a családi hagyományt és orvosnak tanul, de végül elfogadták a döntését. 2003-ban, miután elvégezte tanulmányait a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen, hazaköltözött Csíkszeredára és leszerződött a Csíki Játékszínhez.

Színészből színházigazgató 

Veress Albert elmondta, hogy lokálpatriótának tartja magát, aki szereti az otthonát és sohasem érezte úgy, hogy el kellene mennie máshová.

Felidézte, hogy a színházigazgatóvá választása előtt a társulat attól tartott, hogy nem megfelelő személy kerül a direktori székbe. 2021-ben ezért pályázott, majd el is nyerte a Csíki Játékszín igazgatói állását. Vladimir Anton művészeti vezető támogatásával kezdte meg a munkáját. Felidézte, hogy nem volt könnyű helyzetben az induláskor, mivel a koronavírus-járvány alatt rengeteg nézőt veszítettek, az emberek pedig nagyon nehezen szoktak vissza a színházhoz.

Az alatt a két év alatt kialakultak új szokások az emberekben, és nagyon erős konkurencia lett a streaming. Rájöttünk, hogy nem elég, ha a nézőket megpróbáljuk behozni a színházba, nekünk is meg kell próbálnunk kimenni az intézményből egy olyan közönségréteghez, amelyik nem jön be ebbe az épületbe. Úgyhogy elkezdtünk alternatív terekben is előadásokat létrehozni.

– nyilatkozta Veress Albert.

Csíki Játékszín az ifjúságért

Többéves szünet után 2022-ben újjáélesztették a Lurkó gyermek- és ifjúsági színházi fesztivált, valamint tantermi előadásokat is indítottak.

Az új műsorrend kialakításában a tinédzser korosztály számára megfelelő előadás komoly kihívás elé állította őket. Az elmúlt években azon voltak, hogy pontosan meghatározzák a célközönségüket, így a Lurkó Kids és Lurkó Teens részre osztották magát a Lurkó Fesztivált. Továbbá a diákok részére színjátszó kört indítottak. Mindezzel az a céljuk, hogy a színház világa iránt fogékony nemzedéket neveljenek.

Veress Albert kifejtette, hogy 1998-ban, amikor megindult a Csíki Játékszín, akkor az 65 személynek biztosított munkahelyet.

Húsz év alatt ez az állomány folyamatosan csökkent. Örömmel számolt be arról, hogy a korábbi 40 helyett ma már 51 fő dolgozik a színházban. Ennek ellenére így is az a jellemző, hogy egy embernek több munkakört és feladatot is el kell látnia.

Beszámolt arról is, hogy a csíkszeredai színjátszás már régóta megérett arra, hogy szintet lépjen, ehhez viszont elismertebb alkotók bevonása is szükséges.

Így Hatházi András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori színésze is a Csíki Játékszín állandó társulati tagja lett.

Elmondta, hogy ott, ahol az emberek nemigen járnak színházba, ott könnyen fogyasztható előadásokat kell műsorra tűzni.

Az elmúlt évek munkája során kezdett kialakulni az igény, hogy művészileg és mondanivalójában is egyre magasabb szinteket érjünk el.

– majd hozzátette, hogy egy igazán jó előadás színes lufikat ad nézők kezébe, ugyanakkor nagyon mély titkokat is.

Helyt kell állni a színpadon és az irodában is

Veress elmondta, hogy igazgatóként egyre kevesebb lehetősége van a darabokban részt venni, amit nagyon bán.

A színházat nem lehet irodából vezetni, a színpad lüktetésén keresztül kell érezni. Mindig hiányzik, hogy aktívabban részt tudjak venni az előadásokban színészként, de olyankor igyekszem arra koncentrálni, hogy legalább többet tudok adni más téren a színháznak.

– nyilatkozta.

A Veress Alberttel készült interjú terjes terjedelmében a Székelyföld 2024. januári számában olvasható.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések