Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Kölcsey-relikviákat kapott a debreceni Déri Múzeum


Kölcsey-relikviákat kapott a debreceni Déri Múzeum: a biedermeier szekreter és a tolltartó - amelyet Kölcsey a Himnusz megírásakor csekei dolgozószobájában használt - a városi önkormányzat, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) helyi szervezetének támogatásával kerülhetett az intézménybe - jelentette be a hétfői átadáson Angi János múzeumigazgató. 

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester köszönetet mondott a Kölcsey család jelenlévő, egyébként Debrecenben élő leszármazottainak, hogy nem értékesítették a páratlan relikviákat, hozzájárulva, hogy a város kulturális értékei között őrizzék a jövőben azokat.

A polgármester nagy jelentőségűnek nevezte, hogy Kölcsey egykori használati tárgyai a város tulajdonába kerültek, amit széleskörű összefogás tett lehetővé.

Papp László utalt rá, hogy eddig egy ablakkeret volt a város tulajdonában, ami a mai Kölcsey központ helyén állt egykori Kölcsey-lakóházból származik.


Papp László azt mondta, a Himnusz költőjét a város magáénak is tekinti, miután 13 évet töltött a Református Kollégiumban, amelynek bizonyára nagy hatása volt Kölcsey nemzet- és hazaszeretetére.

Balogh Károly, a VOSZ hajdú-bihari elnöke jelezte: a vállalkozók elkötelezettek a kultúra, a hagyományok támogatására. Mindez szerinte nem csupán a múlt tiszteletét jelenti, hanem elhivatottságot a jövő generációk iránt.

Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese elmondta: egyrészt a családi nyilvántartások, másrészt korabeli dokumentumok alapján sikerült hitelesíteni a két Kölcsey-relikviát, amelyet január 23-tól február 18-ig a múzeum kupolatermében, később a Péterfia úti irodalom házában láthat a közönség.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések