Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Különleges programokkal zár a TechnoCool-kiállítás a Nemzeti Galériában


Az utolsó két hétvégén különleges tárlatvezetésekkel, elektronikus zenei programmal és hosszított nyitvatartással várja a közönséget a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) TechnoCool - Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében című kiállítása.


A február 11-ig látható tárlat az 1989 és 2001 közötti időszakban induló hazai képzőművész-nemzedék kibontakozását mutatja be több mint 50 alkotó mintegy 150 művén keresztül.

Február 3-án, szombaton 15 órakor Petrányi Zsolt "God is a DJ" - Az elektronikus zene és a képzőművészet a kilencvenes években című kurátori tárlatvezetésén a kiállításon szereplő lemezeken keresztül közelíti meg a 90-es évek egyedi világát. Ezen a napon a kiállítás este 20 óráig látogatható.

Az utolsó hétvégén, február 10-én, szombaton a tárlat 22 óráig látogatható, a kiállításban rendhagyó tárlatvezetések várják az érdeklődőket Petrányi Zsolttal, Winkler Nórával, Topor Tündével, Csepelyi Adriennel és Nemes Csabával. A Telekom Electronic Beats élő elektronikus produkciókkal, DJ-szettekkel és különleges fényművészeti programmal idézi meg a kilencvenes évek világát.

A TechnoCool-kiállítás annak az 1990-es években indult művészgenerációnak a gondolkodásmódját járja körül, amely a rendszerváltozás utáni évtized gazdasági és kulturális nyitottságát felszabadító élményként élte meg - áll az MNG MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Mint írják, ebben az elektronikus zenék forradalmasító szemlélete, a DJ-kultúra és a partik világa meghatározó inspirációt jelentett, ami megjelent a művek vizualitásában, a bennük felvetett kérdésekben is. A tárlat ezen a képi kultúrán, a flyerek és lemezborítók világán, az irányt mutató elektronikus zenéken keresztül negyed évszázados visszautazásra hív az időben.

A kiállítás a különböző médiumok - festészet, objekt, fotó, print, videó és a számítógép-alapú művészet - 1990-es évekbeli alakulását mutatja be. A műalkotásokat a korszakban Magyarországon nagy hatást gyakorló külföldi alkotók, Muntean/Rosenblum, Pipilotti Rist, Cindy Sherman, Andreas Gursky és az akkor Budapesten filmet forgató Matthew Barney egy-egy művével helyezi tágabb kontextusba. A mai napig újszerűnek ható képi világot megjelenítő műalkotásokat látványos, több zenehallgatási, videós és edukációs ponttal kiegészített enteriőrben láthatja a közönség.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések