Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Ők pályázhatnak a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójára


Február 5-ig lehet jelentkezni a Magyar Nemzeti Múzeum L. Simon László elbocsátása után megüresedett vezetői székére: lapértesülések szerint az alábbi jelöltek neve hallható lehetséges pályázóként múzeumi és minisztériumi körökben.


L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) korábbi főigazgatóját 2023. november 6-án bocsátotta el azonnali hatállyal Csák János kulturális és innovációs miniszter. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a miniszter indokolásában kifejtette, hogy „a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette. A Kulturális és Innovációs Minisztérium elismeri L. Simon László korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során.”

Az Index értesülései szerint Zsigmond Gábor történészt, kulturális turisztikai szakközgazdászt, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettesét emlegetik a legesélyesebbként.

Hammerstein Judit jelenlegi megbízott főigazgató az információk szerint szintén beadja a pályázatát. A múzeumba az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatói székéből került még L. Simon László kinevezése előtt.

Csapláros Andrea jelenleg a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatója, a harmadik ciklusát kezdte meg 2023 áprilisában. Csapláros korábban a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke is volt, nagyon felkészült múzeumi szakembernek tartják.

Virágos Gábor régész jelenleg a MNM régészeti főigazgató-helyettese, korábban a KÖSZ (Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat) főigazgatója, amely szervezet akkoriban a régészeti feltárások miatt konfliktusba keveredett a vidéki múzeumokkal. Ez a feladat került aztán vissza 2022-ben – L. Simon László kezdeményezésére – a Magyar Nemzeti Múzeumhoz.

Csornay Boldizsár a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese, korábban a pécsi Janus Pannonius Múzeum igazgatója volt, de vezette a Nemzeti Örökségvédelmi Központot is, a Forster Központban pedig a régészeti nagyberuházásokért felelős elnökhelyettesként dolgozott.

Offenbächer Ferenc az egri Kepes Intézet vezetője, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) műtárgyszervezési bizottságának elnöke, tevékenysége nyomán kerültek vissza műkincsek például a fertődi Esterházy-kastélyba. A Kieselbach Galériában február 1-jén nyíló Vera Molnar-kiállításra az ő gyűjteményéből válogatták a műveket.

Kálnoki-Gyöngyössy Márton régész, történész volt a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága igazgatója, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke és a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának helyettes államtitkára is.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések