Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Virtuózok V4+: Lugosi Dániel Ali a győztesek között


Lugosi Dániel Ali klarinétos tíz év után másodszor is győzött a Virtuózokban. A tehetséges zenész a Virtuózok V4+ 2024 pénteken véget ért műsorsorozatában tért vissza sikerrel.

A döntő első és második részében összesen tizenegy fiatal produkcióját láthatták a nézők. Magyarországot idén három tehetség képviselte: a 11 éves zongorista, Balogh Ádám, a 15 éves hegedűvirtuóz, Abouzahra Mariam és a műsor 2014-es első évadának abszolút győztese, Lugosi Dániel Ali klarinétművész, aki 24 évesen újra győzött - közölték a szervezők szombaton az MTI-vel.

A Virtuózokban 8 évesen feltűnt, mostanra 15 éves Teo Gertler szintén a nagy visszatérők között volt: a Szlovákia színeiben indult hegedűs a Virtuózok idei nemzetközi évadában ugyancsak a győztesek közé került.

A nyerteseket a zsűri által adott pontszámok összegzése után hirdették ki. Az 50 ezer euró összdíjazású versenyen minden évben országonként egy-egy győztest avatnak, emellett számos különdíj is gazdára talál.

A 2024-es Virtuózok V4+ nyertese lett Lugosi Dániel Ali és Teo Gertler mellett a 12 éves lengyel Zarina Zaradna (hárfa), a 18 éves cseh Ondrej Toman (klarinét), valamint két ukrán tehetség, a 20 éves zongorista Timofij Zserebcov (Tyimofii Zherbetsov) és a 9 éves énekes, Amelija Anyiszovics (Amelia Anisovych).

A vendégül hívott, a háború miatt hazájukat elhagyni kényszerült ukrán fiatalok kapcsán Ida Nowakowska műsorvezető tolmácsolta a műsorkészítők gondolatait: "A háborúban nem lehetnek győztesek, csak vesztesek. Épp ezért nálunk, itt a Virtuózokban ezt megfordítjuk, és mindkét fiatal ukrán versenyző megosztott első díjat nyert".

Különdíjként fellépési lehetőséget ajánlott fel Keller András, Plácido Domingo, Miklósa Erika, Dimash és Gabriela Rachidi is, emellett a győztesek mini házi hangstúdiót kapnak az ADM Audio felajánlásából.

Az MTVA különdíjaként szervezett koncertet, amelyen hat fiatal szólista léphet fel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével, március 1-én nézhetik meg az érdeklődők a Zeneakadémia Nagytermében.

Az idei felfedezettek közül többen május 23-án a Müpában, a Virtuózok virtuózai: "Mesterek és tanítványok" gálakoncertjére mentoraikkal, sztárművészekkel együtt kapnak meghívást.

A műsor zsűritagjai az idei évadban három különleges extra produkciót adtak elő. Először Maestro Plácido Domingo és Dimash Qudaibergen adták elő Bizet Gyöngyhalászok-duettjét, majd a második adásban Hauser és Pablo Sainz Villegas örömzenélése után további három zsűritag és mentor, Miklósa Erika, Dimash, Plácido Domingo Jr. és Petar Culic, valamint a két fiatal ukrán versenyző előadásában, a Pannon Filharmonikusok kíséretével hallhatták Pejtsik Péter szerzeményét, a Heal the World című dalt, mely Michael Jackson slágerének újragondolt átirata.

A műsor főszponzora, az MVM által felajánlott Legjobb Zenetanár Díjat a döntő adásában adta át a cég vezérigazgatója, Mátrai Károly Abouzahra Mariam tanárának, Dora Schwarzbergnek.

Maestro Plácido Domingo, a zsűri elnöke záróbeszédében elmondta, hogy a világon sehol nincs a Virtuózokhoz fogható kulturális, tehetséggondozó projekt fiatal hangszeresek számára.

"Nagyon boldog és büszke vagyok, hogy ennek részese lehetek, és figyelemmel kísérhetem a fejlődéseteket. Óriási felelősség ez számunkra, a zsűri tagjai számára, de a rajtatok is nagy felelősség nyugszik, hiszen ti vagytok a klasszikus zene jövője" - fogalmazott Maestro Plácido Domingo.

(MTI)

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések