Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

A középkori várfal részletére bukkantak Kolozsváron


A középkori erődített város északi várfalának részletére bukkantak régészek Kolozsvár belvárosában, a Műszaki Egyetem közelében - nyilatkozta George Cupcea régész a helyi Szabadság napilapnak. 


A kolozsvári lap csütörtöki számában megjelent írás szerint a középkori várfal részletét a napjainkban I. L. Caragiale parknak nevezett egykori Tyúkpiac, később Cselédpiac helyén találták a régészek. A park felújítás alatt áll, a régészeti felügyeletet az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum munkatársai látják el, akik az egyetem mellett nyitott kisebb szelvényben találták meg a középkori városfal egy szakaszát.

George Cupcea szerint a térségben valószínűleg egybeestek a római és a középkori erődítés vonalai, ennek részletét találták meg. A várfal vonalát - a régészeti kutatás befejezése után - jelezni fogják a felszínen - mondta.

Egy másik szelvényben az 1800-as évek eleji falmaradványokat találtak a régészek, akik egy hosszabb, a parkot észak-dél irányban átszelő szelvény megnyitását is tervezik. A szakember szerint a felújítási munkálatok teljes időtartama alatt jelen lesznek a régészek.

A napilap Gaal György helytörténésznek a Kolozsvári várak, városfalak, kaputornyok, bástyák című írására hivatkozva azt írja, hogy a most talált várfalrészlet térségében lehetett az Óvár két kapujának egyike, a Víz kapu is.

Kolozsváron tavaly októberben kezdődtek el a telefonpalota melletti park felújítási munkálatai, melynek részeként a belvároson áthaladó patakot, a Malomárkot is kitakarják, miután ezen a szakaszon a kommunizmusban befedték. A kivitelezőnek 14 hónap alatt kell elkészülnie a munkával.

Az egykori baromfipiac az 1950-60-as évektől a városban szolgáló, főleg györgyfalvi és széki lányok találkozóhelye volt, akik két szabadnapjukon - csütörtökön és vasárnap délután - népviseletbe öltözve itt táncoltak, énekeltek. Táncukat Fekete-piros című költeményében Kányádi Sándor is megverselte.

Kolozsváron az elmúlt évek belvárosi útfelújításai során a középkori vár több kapujának az alapjait is megtalálták. 2019-ban a Híd utcai, majd a Magyar utcai kaputorony alapzata tűnt elő, előbbit - mivel egykor a város főbejárata volt - a járda szintjén elhelyezett emléktáblával jelölték meg. Tavaly áprilisban, a Főtérre nyíló Egyetem utca felújítása során egy harmadik, a Torda utcai kaputorony alapozása is előkerült.

A középkori - Óvárból és Újvárból álló - Kolozsvár kétszer volt erődítve, a leírások szerint összesen 24 bástyája és kaputornya volt.

Forrás: MTI / A kiemelt kép illusztráció
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések