Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Április 7-ig látható a Nemzeti Galéria századfordulós fővárost megidéző kiállítása


A századfordulós fővárost megidéző Budapest. Az első aranykor című tárlat április 7-ig meghosszabbítva látható a Magyar Nemzeti Galériában (MNG). 


A fotókiállítás tavaly novemberben Budapest 150. születésnapja alkalmából nyílt meg. A több mint száz művet felvonultató, a Fortepan digitális fotóarchívummal együttműködésben rendezett tárlat a fővárosnak azt az időszakát jeleníti meg, amikor Budapest a 19. és 20. század fordulóján, a világ egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosaként igazi virágkorát élte - tájékoztatta az MTI-t szerdán a galéria.

Mint felidézik, a Fortepan a drezdai Deutsche Fotothek gyűjteményében a német Brück & Sohn képeslapkészítő cég budapesti városfotóinak Magyarországon eddig ismeretlen negatívjaira bukkant: a kiállítás ebből a fényképanyagból mutat be egy válogatást.

Először láthatja a közönség az 1903 és 1912 között készült budapesti városfényképeket, amelyek a századfordulós Budapest legvonzóbb helyszíneit ábrázolják, számtalan ikonikus épülettel: a képeslapfotókat Schoch Frigyes, a jómódú budapesti építési vállalkozó és hobbifotós felvételei egészítik ki, aki egyedi térhatású fényképeken örökítette meg a fiatal metropoliszt. Schoch Frigyes sztereoképein privát nézőpontból bontakozik ki a világvárossá érő Budapest - áll a közleményben.

Forrás: MTI / Fotó: Hegedüs Róbert
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések