Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

BarbenHeimer (filmkritika)


Barbenheimer
 egy internetes jelenség, amely a közösségi médiában kezdődött, mielőtt a két kasszasiker, a Barbie és az Oppenheimer egyidejűleg került volna a mozikba 2023. július 21-én az Egyesült Államokban és számos más országban. A szó a filmek címeinek portmanteau-ja. A Barbie – Greta Gerwig fantázia vígjátéka a Barbie divatbabáról – és az Oppenheimer – Christopher Nolan epikus életrajzi thrillere J. Robert Oppenheimer fizikusról szól, a második világháború alatt az első atomfegyvereket kifejlesztő Manhattan Project tudományos igazgatójáról – A két film ellentéte komikus reakciókat váltott ki az internetezőkből, beleértve a mémeket és az árucikkeket. A Polygon a két filmet “szélsőséges ellentétként” jellemezte, a Variety pedig “az év filmes eseményének” nevezte a jelenséget.

A filmek egyidejű bemutatása az ellenprogramozás egyik iskola példája volt. Ahogy közeledett a filmek bemutatásának időpontja, ahelyett, hogy rivalizálást generáltak volna, javaslatok születtek arra, hogy a filmeket dupla filmként nézzék meg – és arra is, hogy milyen sorrendben -, és mindkét film szereplői úgy reagáltak, hogy arra bátorították a közönséget, hogy ugyanazon a napon nézzék meg a filmeket. A hírességek között volt Tom Cruise színész is, aki jegyet váltott mindkét film megtekintésére, miközben legújabb filmje, a Mission: Impossible – Holtak visszavágása első része című filmjét még játszották a mozikban.

A Barbenheimer-jelenség viszont negatív reakciókat váltott ki Japánban, ahol az Oppenheimert ellentmondásos filmnek tekintik, és nem vetítették le. Amikor az élőszereplős Barbie-film hivatalos Twitter-fiókja (@barbiethemovie) kedvezően reagált az atombomba gombafelhőjét és tüzét tartalmazó képtervekre és a szójátékokra (“Ez egy robbanás lesz”), Japánban dühöt és heves megvetést váltott ki. Ezt annak tulajdonították, hogy Japán az atomfegyverek okozta pusztításokra helyezte a hangsúlyt az oktatásban, mivel Japán az egyetlen ország, amelyet eddig megtámadtak atomfegyverekkel. Ennek eredményeként a gombafelhőket és az atombombákat alkalmi vagy komikus használatra ízléstelennek tartották.

Most, hogy az Oppenheimer-“robbantásból” származó radioaktív szennyeződés kezd leülepedni, és a Barbenheimert jelentő gombafelhő elszállt a széllel, egy kicsit könnyebb meglátni az egész jelenséget annak, ami volt. Christopher Nolan jó filmet készített, már rengetegen megnézték a moziban, és eddig 100 millió dolláros költségvetésből 725 millió dollárt hozott. Boldog napok, akárhogy is nézzük. Ha eltekintünk a tipikusan Nolanesque-szerű, időzavaros narratíváktól, az Oppenheimer sok szempontból a múltat idézi, az amerikai filmek aranykorát, mert ez egy sztárokkal teli háborús történet, amelyet egy presztízsrendező vezet, és amelyet a díjkiosztó szezonban már nagyon várnak. Már száz ilyet láttunk. Pedig az Oppenheimer -a Nolan-féle csavarral – talán a jövő is lehet.

Az Oppenheimer végülis nem indított el egy új trendet, de ez az első olyan film a történelmi eposzok sorában, amelyek olyan kasszasikerekké válhatnak, mint amilyen ez is lett.

Az Oppenheimerrel egyidejűleg felröppent a hír, hogy Ridley Scott folytatja a termékeny nyolcvanas éveit Bonaparte Napóleon életrajzi filmjével, amelyben Joaquin Phoenix alakítja a hadvezért, Vanessa Kirby pedig a feleségét, Joséphine-t.  Scott a film témaválasztásával kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy mindig is lenyűgözte a francia császár egyénisége. “A semmiből jött, hogy mindent uraljon – de mindeközben romantikus háborút vívott házasságtörő feleségével, Joséphine-nel. Meghódította a világot, hogy megpróbálja elnyerni a nő szerelmét, és amikor ez nem sikerült, meghódította, hogy elpusztítsa őt, és közben saját magát is tönkretette.”- mondta Scott.

Emellett dolgozik a Gladiátor 2-n is (az Esquire legújabb címlapsztárjával) Paul Mescal és Pedro Pascallal, ami óriási siker lehet. A két film más-más korról és más-más elképzelésekről szól, és a tényleges történelemhez való hozzáállásuk az aprólékosan kutatottól a széleskörű hangulatérzékig terjed. És tényleg, a történelmi eposz műfaja sosem tűnt el, mert úgy érzem, hogy a Nagy Eseményfilmek egyik alappilléreként visszatért, miután egy ideig az archívumban porosodott.

A filmek jobb megértéséhez azonban különbséget kell tennünk a történelmi eposz és a korszakos dráma között. Míg a korszakos dráma a történetet és a szereplőket a múlt néhány konkrét darabkájába helyezi el, egy bizonyos időbe és helyre: a 20. század egésze, a 19. század groteszkebb korszakaiba, a 18. század elejének szebbik részei és a shakespeare-i London is szóba jöhet, a történelmi eposz viszont kevésbé arról szól, hogy egy helyet és időt helyszínként használunk, sokkal inkább arról, hogy a történet motorjaként használjuk. Lehet, hogy a Gladiátor fiktív, de a történelem állandóan változó korszakai viszik Maximus Decimus Meridiust a germán törzsek elleni háború frontvonalától Észak-Afrikáig, majd vissza Rómába. De mindennél fontosabb az ötletek mérete. A korabeli drámák általában kisebb léptékűek, míg a történelmi eposzok időtlenek és gigantikusak.

És itt visszakanyarodhatunk az Oppenheimer filmhez, mely széttörte az univerzum alapanyagát, és lehetővé tette az emberiség számára, hogy elpusztítsa önmagát; a Pearl Harbor film inkább a dolgok felrobbantására törekedett. Az egyik egy eposz, a másik Pearl Harbor.

Úgy hiszem, hogy most a történelmi filmek egyik alkalmi fellendülésének közepénél tartunk. Tavaly ott volt: A nőkirály és a Nyugaton a helyzet változatlan, mindkettőnek nagy visszhangja volt – az utóbbi hét Baftát nyert, köztük a legjobb filmnek járó Baftát -, de a musicalekkel együtt ezek olyan filmtípusok, amelyek azóta népszerűek, amióta filmek léteznek. A húszas és harmincas évek vége aranykor volt: 1929 és 1939 között a 10 legjobb filmes Oscar-díjból hat történelmi eposz volt. A hatvanas évek elején is nagy sikert arattak: az Elizabeth Taylor-Richard Burton Kleopátra bombaként robbant, hatalmas sztori volt, de a Ben-Hur, a Spartacus, az El Cid és az Arábiai Lawrence is hatalmas sikereket ért el.

Láthatjuk, hogy a filmkészítők és a stúdiók számára mi a vonzó: néhány ilyen történet annyira beágyazódott a kultúrába, hogy mindenki nagyjából előre tudja, mire vállalkozik. Ha Napóleonról – vagy Hitlerről, VIII. Henrikről vagy Trója Helénájáról – készítünk filmet, a marketing már gyerekjáték. Ez a történelmi megfelelője annak, ha egy újabb Expendables-t készítünk. Tudod, hogy hol vagy…

Akkor miért lett a történelmi eposz trendi újra? Nos, egyrészt talán nem is tértek igazán vissza. Lehet, hogy két Ridley Scott-film és egy Chris Nolan-film érkezik ugyanabban a 18 hónapos időszakban, egy egyszeri, alulról jövő, kereszt-promóciós mémvihar erejéig. Ez nem olyan, mint a termékekről és márkákról szóló életrajzi filmek boomja. Nem mintha minden streamer képes lenne csatlakozni a rohamhoz azzal, hogy felkeresi Nagy-Britannia egyik A-listás rendezőjét, és ráveszi, hogy készítsen egy Nagy Károlyról szóló életrajzi filmet.

Azt hiszem, az Oppenheimer, a Napóleon és a Gladiátor 2. által kiváltott izgalomnak azonban mindenképpen van értelme. Valószínűleg ezek mind nagyon komoly filmek, amelyek nagy díjakra pályáznak, és bár a történelmi filmek állománya fel-le mozog, ritka az olyan év, amikor egyetlen filmet sem jelölnek a legjobb film Oscar-díjára – legutóbb 2009-ben történt ilyen. De egyik film sem hívta ki a legnagyobb bevételt hozó filmek top 10-es listáját a saját évében. A 2003-as Az utolsó szamurájig kell visszamennünk, hogy az utolsó történelmi film bekerüljön a globális top 10-be. Jelen állás szerint az Oppenheimer a negyedik a 2023-as listán, valószínűleg azért, mert az Oppenheimer érezhetően felnőtt hangot üt meg egy nagyszabású filmhez képest, miután jó 15 éve a legtöbb nagyszabású film a Marvel vagy az Avatar világából származik. Valójában az Oppenheimerhez hasonló filmek pontosan az ellentétei a nagy sikerfilmeknek, amelyekkel szemben fokozatosan blasztikussá váltunk. Nem minden film lehet esemény, de ahogy a különböző multi-verzumok kibogozódnak, reményt ad az a tény, hogy a jól képzett, tehetséges rendezők által ötletes módon elmesélt történetek megmutatják, hogy az emberek képesek mozijegyet venni és beszélni a filmekről. Itt nem láncreakcióról van szó, hanem egy szikráról, amely talán tüzet gyújt.

Ui:

A Warner Bros. japán kirendeltsége 2023. július 31-én (JST) sajnálkozó nyilatkozatot adott ki a Barbie-film saját Twitter-fiókján keresztül (@BarbieMovie_jp), amelyben elítélték az amerikai központ kijelentését, és felszólították őket, hogy “tegyék meg a megfelelő lépéseket”. 2023. július 31-én este (PST) a Warner központja közleményt adott ki a hírügynökségeknek, amelyben azt írta, hogy sajnálja “a közelmúltban történt érzéketlen közösségi médiakapcsolatát”, és a Barbie-film amerikai Twitter-fiókja állítólag elkezdte törölni a kérdéses válaszokat.

Schweiger Szilvia Lilla - Prokult Újság

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések