Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Csontváry ritkán látható képe a Virág Judit Galéria Róma – Budapest tárlatán


Csontváry Kosztka Tivadar felbecsülhetetlen értékű, a közönség által régóta nem látott, Holdtölte Taorminában című festménye is szerepel a Virág Judit Galéria csütörtökön nyíló, Róma – Budapest című tárlatán – közölte a galéria szerdán az MTI-vel. 

A közlemény szerint Csontváry 1901-ben festett szicíliai tájképének felbukkanása művészeti szenzációnak számít, mivel a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség.

A közlemény idézi Kelen Anna művészettörténészt, aki elmondta, hogy

kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet, ezek egyike a Holdtölte Taorminában.

Csontváry több alkalommal is járt Szicíliában, az egyik ilyen utazása során festette ezt a képet, valamint párját, a Mandulavirágzás Taorminában című művet. Csontváry szinte ugyanarról a pontról festette a két képet, azonban más irányba fordulva és más napszakban. A Holdtölte Taorminában különlegességét növeli, hogy egy éjszakai tájat ábrázol, amelynek megfestése egyedi technikát követelt meg az alkotótól, emellett pedig egy nagyméretű, látványos kép.

A festmény értékét nehéz felbecsülni, de jelenleg egy Csontváry-festmény tartja a magyar aukciós rekordot, a Titokzatos sziget című alkotás, amely 2021-ben a Virág Judit Galéria aukcióján 460 millió forintért kelt el.

A Róma – Budapest tárlat száznál is több színes, olaszos hangulatú, látványos festményt és egyéb műtárgyat vonultat fel. A galéria több éven keresztül dolgozott a tárlaton, amelyre az alkotások nagy részét magángyűjtők adták kölcsön, így olyan műveket is láthat a közönség, amelyeket soha, vagy csak nagyon ritkán mutatnak meg tulajdonosaik.

A kiállítás mások mellett Aba Novák Vilmos, Gulácsy Lajos, Patkó Károly és Vaszary János képein és egyéb műtárgyakon keresztül szemlélteti, hogy milyen hatással volt Itália a magyar képzőművészetre.

Az ingyenesen megtekinthető tárlat február 22. és március 28. között várja az érdeklődőket.

Kiemelt kép: Csontváry Kosztka Tivadar Holdtölte Taorminában címû festménye a Róma-Budapest, 1800-1948. Képzőművészeti kapcsolatok a két város között című tárlat sajtóbemutatóján Budapesten, a Virág Judit Galériában 2024. február 21-én. A kiállítás február 22. és március 28. között tekinthető meg. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések