Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Először lép egy színpadra Presser Gábor és Szörényi Levente


Február 25-én látható először egy színpadon a hazai rocktörténet két legendája. Tavaly októberben indult az Óbudai Társaskör Világítótornyok-sorozata, amelynek vendégei a hazai művészeti és tudományos élet jeles egyéniségei. 

A kezdeményezés több célt is beteljesít: részben különféle területről érkező vagy a legkülönfélébb hitvallású művészeket, tudósokat hoz össze, másrészt 

élő megnyilatkozásra ad lehetőséget a meghívott gondolkodóknak, ami a pódiumbeszélgetés műfajánál fogva megismételhetetlen.

Harmadrészt generációk találkozásáról is szól – akár a közönség és olyan megszólalók relációjában, akik korszakokon át művelték a mesterségüket, akár az előadókat tekintve.

Első alkalommal két avantgárd költő és egy színművész, Ladik Katalin, Zalán Tibor és Fodor Tamás beszélgetett, előadásuk improvizációs estként is megállta volna a helyét. A második eseményen Csányi Vilmos etológust kérdezte Veiszer Alinda, a harmadik pódiumbeszélgetés vendége Margócsy István irodalomtörténész volt, az esten Petőfi Sándor költészetéről, megítéléséről, utóéletéről, politikai szerepéről beszélgettek. 

Az első esemény megszólalói sosem szerepeltek még együtt,

február 25-én pedig ismét unikális párosítás várja a közönséget: két Kossuth- és Erkel-díjas alkotó, akik örökre beírták magukat a 20. századi magyar könnyűzenei kánonba.

Presser Gábor és Szörényi Levente a hazai zenei és színházi élet emblematikus alakjai. Az 1960-as évek végétől a hazai rockélet alapköveit rakta le Szörényi az Illéssel, majd a Fonográffal, Presser pedig az Omegával és később az LGT-vel. A két teljesen különböző stílust és különböző kultúrkört képviselő művész 2009-ben adott először közös nyilatkozatot egy zenei rendezvény kapcsán, de a Világítótornyok soron következő alkalmával lépnek először együtt pódiumra.

További részletek az Óbudai Társaskör honlapján érhetők el.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések