Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Ferdinandy György íróra emlékeznek a Petőfi Irodalmi Múzeumban


Az idén januárban elhunyt író életútja magán hordozza a közelmúlt történelmének minden nyomát, az emigrációba kényszerült írói lét minden nehézségét és szépségét. 

Ferdinandy György az utolsó nagy magyar irodalmi bölények egyike” – írta Csender Levente az idén év elején elhunyt íróról. Ferdinandy György, vagy ahogy a barátok és pályatársak hívták, Gyurka életútja magán hordozza a közelmúlt történelmének minden nyomát, az emigrációba kényszerült írói lét minden nehézségét és szépségét.

Az író 1956-ban hagyta el Magyarországot, a világ számos pontján élt, Bécsben, Franciaországban, Puerto Ricóban, Floridában. Volt kőműves és könyvárus is, mielőtt a katedrára lépett. Harminchat évig tanított a Puerto Ricó-i Állami Egyetemen. 2000-től felváltva ingázott Puerto Rico és Miami között, a 2010-es években költözött vissza Budapestre, 2019-től életvitelszerűen a floridai városban élt. Az irodalmi élet aktív résztvevőjeként számos magyar szerzőt megismertetett a spanyol nyelvű olvasóközönséggel. 

„Mindig magyarnak tartottam magam, és ehhez a kis országhoz húzott a szívem, álmodni is szinte mindig magyarul álmodom. Állandóan ott volt bennem a honvágy, de sokáig nem volt lehetőség a hazatérésre. Már 1958-ban szerettem volna visszamenni Budapestre, de ettől Nagy Imre kivégzése eltántorított. El kellett fogadnom, hogy hosszabb ideig tart majd az emigráció, mint ahogy eredetileg gondoltam. De még annál is tovább nyúlt, hiszen csak a nyolcvanas évek végére enyhült annyira a politikai helyzet, hogy hazatérhettem. 

Viszont folyamatosan igyekeztem kapcsolatban maradni a magyar irodalommal. Íróbarátaim rendszeresen elküldték nekem új köteteiket, amelyeket mindig elolvastam, és írtam is róluk. Ezenkívül sok fiatal, kezdő alkotó könyvét fordítottam le spanyolra, amelyeket a spanyol kiadómon keresztül meg is jelentettünk. Ablaknyitogatónak tartottuk magunkat a feleségemmel, aki mindig rengeteget segített a fordítói munkámban. Már abban az időben is foglalkoztunk magyar alkotások nyugati megjelentetésével, amikor még senki sem” – nyilatkozta még 2021-ben.

A február 29-én 18 órakor kezdődő beszélgetés résztvevői: Csender Levente író és Navarrai Mészáros Márton újságíró, író, szerkesztő. Az est házigazdája: Mirtse Zsuzsa, a Digitális Irodalmi Akadémia munkatársa. Az esemény ingyenes.

További információ a programról itt.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések