Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Gerhes Gábornak ítélték a Rosti Pál-díjat


A díjátadó időpontja azért február 26-a, mert Rosti Pál (1830–1874) fotográfus 1859-ben ekkor ajándékozta dél-amerikai fotóalbumát a nemzet múzeumának 

Gerhes Gábor Az Atlas. A képzelet megteremtése (2022) című műve érdemelte ki idén a Rosti Pál-díjat, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeumban adtak át hétfőn Budapesten.

A díjat a Kiscelli Múzeumban 2022-ben rendezett Atlasz című tárlat két kurátora, Róka Enikő és Mucsi Emese vette át.

A közönséget Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum megbízott főigazgatója köszöntötte.

Fisli Éva történész, a MNM muzeológusa elmondta, hogy idén is sok izgalmas munka került a jelöltek közé.

Emlékeztetett arra: a Magyar Nemzeti Múzeum 2019-ben alapította a Rosti Pál-díjat, első alkalommal 2020-ban vehette át a legjobbnak ítélt fotókönyv szerzője. Az elismerést kétévente februárban adják át.

A díjátadó időpontja azért február 26-a, mert Rosti Pál (1830–1874) fotográfus 1859-ben ekkor ajándékozta dél-amerikai fotóalbumát a nemzet múzeumának.

A díjazottat E. Csorba Csilla, a Magyar Fotótörténeti Társaság elnöke méltatta. Kiemelte: a művész hatalmas vizuális és szellemi tudást mozgatva olyan témát járt körül szubjektíven, mindannyiunkat érintve és felkavarva, amely naprakészen aktuális. A kötet a felismeréssel foglalkozik és legfőbb eszközének a képzeletet tekinti. A kötet több mint 360 oldalas, 400 képet tartalmaz és 12 számozott fejezetből áll.

Emlékeztetett: Gerhes Gábor Munkácsy-díjas képzőművész 1985 óta rendszeresen állítja ki munkáit egyéni és csoportos tárlatokon.

Gerhes Gábor Atlasz című, azonos elnevezésű könyvét is bemutató kiállítása 2022-ben volt látható a Kiscelli Múzeum Templomterében. A több száz képet tartalmazó, tizenkét számozott fejezetből álló keményfedeles kiadványban többféle fotográfiai eljárás és képtípus megjelenik, tartalmát különféle tudományágak, az irodalom és a képzőművészet területéről kiválasztott fogalmak alkotják.

A díjat odaítélő zsűri tagja volt E. Csorba Csilla (Magyar Fotótörténeti Társaság), Peternák Miklós (Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszék), Bogdán Melinda (Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum), valamint Hammerstein Judit megbízott főigazgató (MNM) és Lengyel Beatrix (MNM Történeti Fényképtára).

Forrás: MTI / Fotó: Schumy Csaba

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések