Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Juhász Anna: Az irodalom életmentő volt nekem


Gyerekkorától rajongott az édesapjáért, Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas költőért. Ahogy ő fogalmaz, számára az irodalom világnézet. Őszintén vallott arról, hogy a költészet kihozta őt egy nehéz élethelyzetből, így számára életmentővé vált. A Hajógyár Életút című sorozatának vendége Juhász Anna Prima Primissima díjas irodalmár volt. 

– A Gutenberg-galaxis működik és működni is fog. Mindig lesz arra igény, hogy kinyisd azt a könyvet, és figyelmet, türelmet adj annak az embernek, aki ott van. Az irodalom nem tantárgy, az irodalom világnézet – mondta Juhász Anna Prima Primissima díjas irodalmár a Hajógyár Életút videóinterjú sorozatában. 

A kétszeres Kossuth-díjas Juhász Ferenc költő lányaként már a kezdetektől körülvették a könyvek és az irodalom. Elmondta, hogy kora gyerekkorától rajongott az édesapjáért, akit akkoriban költőként olyan nimbusz övezett, amilyet most ritkán tapasztalni irodalmi körökben. Egyetemistaként indult el az irodalom irányába, ekkor érett meg benne az olasz kultúra iránti csillapíthatatlan szenvedély. Az irodalom számára kapaszkodó és életmentő volt egy megpróbáltatás alatt.  

Juhász Anna az elmúlt közel két évtized alatt a hazai irodalmi élet egyik fontos katalizátora lett.

Irodalmi szalont működtet, rendhagyó irodalomórákat tart, telt házas esteket és beszélgetéseket szervez Kárpát-medence-szerte. Célja, hogy minél többek számára váljon a mindennapok részévé az olvasás és az irodalom – írja a Kultúra.hu.

Az idei vidéki országjárást egy 120 fős településen, Viden indította Juhász Anna Vecsei H. Miklóssal és Balla Gergővel, ahová egy József Attila-előadást vittek el.

– Izgultunk, hogy délután kettőre összejönnek-e az emberek. Aztán elkezdtek érkezni és csak érkeztek és érkeztek az érdeklődők. A végén sokaknak már csak állóhely maradt. A célunk az, hogy kézzelfoghatóvá tegyük az irodalmat, hogy megmutassuk, ez a közös kincsünk, és ezt csak úgy lehet, ha nem tartunk távolságot a közönségtől. És Hasival (Vecsei H. Miklós) és Gergővel, a dalokkal és versekkel, néhány személyes történettel ezt sikerül is elérnünk.Fotó: Facebook/Juhász Anna
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések