Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Kik voltak a modelljei a pécsi Színház tér szobrainak?


Bizonyára kevesen tudják, hogy a pécsi Színház téri szökőkút nőalakját Bretus Mária táncművészről mintázták, a férfialak modellje pedig maga a szobrász, Rétfalvi Sándor volt.

Vajon kiről mintázták a pécsi Színház tér szobrait? – veti fel a kérdést a Bama.hu hírportál, majd nyomban meg is válaszolja. 

Romváry Ferenc Munkácsy Mihály-díjas művészettörténész, szakíró jóvoltából ugyanis a 2014-ben megjelent, Pécs köztéri szobrai című átfogó kötetből egyebek mellett ez is kiderül. A könyv a városban megtalálható alkotások összegzése mellett nemegyszer azok műhelytitkaiba is bepillantást enged. Vizsgálódásából nem hiányzik a Színház tér Rétfalvi Sándor által alkotott szoborpárja sem. A művészettörténész a rövid, velős elemzése során azt is megjegyzi, kikről mintázta a szobrász a titokzatos Színház téri szobrokat.

 Leírása alapján a Komédia alakjában a művész Bretus Mária prímabalerinát, a Tragédiában pedig önmagát mintázta meg.

A színházzal szemben állva jobb kéz felől egy nyugodt, sztoikus derűt sugárzó mosollyal megörökített nőalak tartja az arca mellett a nevető színházi maszkját. Ő a Komédia alakja, az ókori görög drámák két klasszikus műfaja egyikének megjelenítője. Vele szemben ellentétpárja, a másik drámai műfaj, a Tragédia allegorikus alakja jelenik meg, egy szomorú maszkja mögött lehajtott fejjel magába roskadó, Harlekin-ruhás udvari bolondot, szomorú bohócot idéző figurában.

A Színház tér átfogó megújítására 1992-ben került sor, ekkorra készült el a Dévényi Sándor által tervezett tér a két szökőkúttal, melyek egész alakos bronzszobrait a Munkácsy Mihály-díjas Rétfalvi Sándor alkotta meg. A művész nevéhez olyan alkotások kötődnek, mint a havihegy ikonikus, keresztre szegezett Krisztus-szobra, Janus Pannonius síremléke vagy a székesegyház déli bejáratának szőlőindás milleniumi bronzkapuja.

Borítókép: Pécsi Nemzeti Színház - Színház.org

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések