Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Magyarok külföldön: István király és a scheyerni apátsági sör


Münchentől északra, Pfaffenhofen és Petershausen közelében, ahol virágzó komló földek és lombos erdők teszik változatosabbá a bajor tájképet, vezet az út a Scheyern hercegek birodalmába. Tulajdonképpen a Wittelsbachokról van szó, Sissiről és az “őrült” Lajos családjáról, akik egy 11. századi kódexben még Scheyern néven szerepeltek, de 1113-ban, amikor a Wittelinspach várba költöztek, nevüket Wittelsbachra változtatták. 

Az egészen az I. világháborúig uralkodó Wittelsbachok Scheyern melletti kastélya sajnos ma már nem látogatható, de az 1119 óta működő bencésrendi apátság annál inkább, ami azért keltette fel az érdeklődésemet, mert első nagy királyunk, I. István, itt a Szent János templom kápolnájában vette feleségül Bajor Gizellát. A gótikus stílusban épült templom megszemlélése után egy rejtett oldalajtón keresztül lehetett átjutni a Király Kápolnába. A folyosón a bejárattól jobbra István király életnagyságú márványszobra, balról pedig Gizelláé magasodott fölém. A fali freskó láttán kissé meghatódtam, különösen akkor, amikor hirtelen belegondoltam, hogy első nagy királyunk éppen 1018 évvel ezelőtt, ebben a bencés apátságban vette feleségül II. Henrik bajor herceg leányát, a későbbi II. Szent Henrik német császár lánytestvérét, Gizellát. 

A templomban lévő falfreskókon ma is nyomon követhetők az esküvőt megelőző fényes események, ebből is látszik, hogy milyen fontos volt a bajoroknak ez a házasság, akik ettől remélték a kereszténység gyors elterjedését Magyarországon. Gizellával együtt aztán jelentős számban érkeztek bajor papok, lovagok és mesteremberek országunkba. A többit már tudjuk a történelem könyvekből, amit viszont nem, hogy István és Gizella kései leszármazottja, Wittelsbach Ottó, magyar király a nagyapja emlékére nemcsak az V. Béla uralkodói nevet vette fel, (apja Henrik volt, anyja Erzsébet, IV. Béla magyar király leánya) de a magyar királyi címet is (1305. december 5-étől haláláig).

A kápolnában persze csak mi róttuk le kegyeletünket István király és Gizella előtt, csak én örökítettem meg az Esztergom városa által adományozott csodálatos márvány domborművet, (lsd a képen) mert az ide zarándoklók általában a scheyerni Szent Keresztre kíváncsiak.food-013.webp

Délután került sor a sörfőzde megtekintésére, ami mellesleg már az apátság alapítása óta létezik és állítólag a 3. legrégebbi sörfőzde Németországban. A Hellest (lager), Dunklest (barnasör), Weißbiert (világos sör), Doppelbockot (dupla bak), Pilst (pilzeni), és a kimondhatatlan nevű “Hopfazupfabier”t mind itt készítik. Az utolsó sör nevét egy tréfás kedvében lévő apát találta ki, aki nyelvtörőnek szánta és az anekdóta szerint csak az ihatott belőle, aki ki tudta mondani, ami illuminált állapotban ugyancsak nehéz lehetett. Ma azonban legtöbben csak rámutatnak a címkére, hogy “Hopfazupfabier”, na azt kérem. Napjainkban a scheyerni sörfőzde specialitása az ún. felső erjesztésű, bajor, sötét kolostori búzasör. 


A sörfőzde vezetőjétől azt is megtudtam, hogy az 1119-es alapítási dátumot nem kell nagyon komolyan venni, bár valóban akkor kezdtek bele a sörfőzésbe a bencés papok, de később évszázadokra leálltak, és csak a második világháború után indította újra a sörgyártást egy világi cég a kolostor nevével és a szerzetesrend engedélyével. A scheyerni kaland befejezéséül a sörfőzdét elhagyva a sörkert árnyékos lugasában ebédeltünk meg. 

A hagyományos, testes bajor konyhát ismerve kulináris magaslatokra nem számítottunk, férjem mindig a ropogós kérgű sertés sültet választja, mert azt egyszerűen nem tudják elrontani, (3 órán keresztül sörben fődögél) nem beszélve arról, hogy az ára sem vágja a földhöz az embert (az ételek 10-15 euró körül mozognak, míg egy pint sör 3.50-be kerül). A Scheyerni Apátság, sörfőzde, konyhakert, de főként István király és Gizella házasságát ábrázoló gyönyörű freskó megtekintése abszolút megért egy misét, akarom mondani egy délutáni kiruccanást.

Schweiger Szilvia Lilla - Prokult Újság

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések