Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Magyarországra látogat a Ragyogj! című filmből ismert David Helfgott


Az ausztrál zongoraművész Chopin, Liszt, Mendelssohn, illetve a 20. századi angol komponista, Richard Addinsell műveit játssza március 17-én a Dohány utcai zsinagógában.  

A világhírű ausztrál zongoraművész, David Helfgott ismét visszatér Budapestre. Páratlan tehetségével és lenyűgöző előadásmódjával számos nemzetközi színpadon hagyott felejthetetlen emlékeket a közönség szívében.

Ezúttal márciusban a Dohány utcai zsinagógában felcsillan a zongoraművészet ragyogása, és a közönség belemerülhet egy briliáns zongorajáték felemelő élményébe.

Az est középpontjában olyan kivételes, halhatatlan művek állnak, mint például Chopin bensőséges és érzelmekkel teli g-moll balladája és az örökké aktuális f-moll ballada, mely garantáltan borzolgatja a szívet és a lelket. Liszt Ferenc lenyűgöző h-moll balladáján keresztül betekintést nyerünk a zongorajáték mesterfokába, míg a zeneszerző Un Sospiro című etűdje a szerelem káprázatát eleveníti meg. Beethoven ikonikus Appassionata-szonátája mellett Mendelssohn különleges, Rondo Capriccioso című darabja szintén felcsendül a zsinagóga falai között. A forradalmi Richard Addinsell fenséges Warsaw Concertója olyan zenei freskót idéz, melyben a romantika és a szenvedély egyesül, de nem maradhat el Chopin Téli szél melléknevet viselő, a-moll etűdje sem, mely igazi hóvihart kavar, így zenei képzeletünk szárnyán suhanva érkezünk meg télből tavaszba. A művészet ereje együtt él a zongorahangokban és azokban a mélységekben, amelyek csak a zene nyelvén érthetők.

A zongoraművész élettörténetén alapuló, Ragyogj! című életrajzi drámát 7 Oscar-díjra jelölték. A főszerepet játszó Geoffrey Rush a legjobb férfi főszereplőnek járó Golden Globe-ot vihette haza, majd Oscar-díjban is részesült. A filmmel járó nemzetközi figyelem újra fókuszba helyezte a rendkívüli muzsikust.

A film sikerének hatására az általa előadott Rachmaninov III. zongoraverseny CD-je vált az időszak legkelendőbb lemezévé Ausztráliában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

Az év októberében David Helfgott történelmi sikert ért el négy egymást követő telt házas koncerttel, melyet a Sydney Operaházban adott. Ezt követően világ körüli turnéra indult, fellépve az USA és Kanada számos városában, beleértve a Hollywood Bowlt és a Carnegie Hallt, majd visszatért Londonba, a Royal Albert Hallba.

Helfgott azóta is rendszeresen turnézik világszerte, megjelenik a pekingi Zenei Fesztiválon, a bécsi Musikvereinben, Koppenhágában a Tivoli Koncerthallban, London Barbican Központjában, Ausztriában az Erl Fesztiválteremben, és gyakran lép fel a Sydney Operaházban.

David Helfgott Melbourne-ben született, már gyerekkorban megcsillantotta rendkívüli zongoraművészi tehetséget, és az ABC Instrumental and Vocal Competition állami döntőjét hat alkalommal megnyerte. 17 évesen Alice Carrardnál kezdett tanulni, aki Bartók és a Liszt-tanítvány Thoman István növendéke volt. Két évvel később Londonba utazott, hogy a Royal College of Music hallgatójaként Cyril Smith irányítása alatt tanuljon. Smith 25 éves tanári pályája során a legbriliánsabb diáknak tartotta Helfgottot, és technikailag és temperamentumban egyaránt Horowitzhoz hasonlította.

Helfgott londoni tartózkodása alatt több díjat is elnyert, köztük a Dannreuther-díjat a legjobb versenymű-produkcióért, Rachmaninov III. zongoraversenyének előadásáért. Bár londoni tartózkodása végén növekvő érzelmi instabilitással és lelki izgatottsággal nézett szembe, a 70-es évek során gyakori kórházi kezelések időszakát élte meg. Az 1980-as években tért vissza a koncertpódiumra.


„A látogatónak a koncert során a zsidó hitéleti előírásokat be kell tartania. Az épületben férfiaknak kizárólag fedett fejjel, nőknek fedett vállal lehet belépni és benntartózkodni” – áll a szervezők közleményében.

A koncert szervezője a Green Stage Production iroda, melynek mottója a Földünk védelme, mint mondják: „tudatos célunk, hogy minden, általunk rendezett koncert, előadás megvalósításához szükséges energiafelhasználás adataiból kiszámítsuk azok ökológiai lábnyomát, ennek eredményeként pedig annyi fát ültessünk hazánkban, amennyi ellensúlyozni tudja környezeti terhelésünket.”

David Helfgott in Concert

Ragyogj Budapest!
Dohány utcai Zsinagóga
2024. március 17. vasárnap este 6 óra
Jegyeket itt lehet váltani

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések