Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Milyen is volt egy igazi XVIII. századi koncertélmény?


Március 21-e a legnagyobb zeneszerző, Johann Sebastian Bach születésnapja, amelyet szerte a világon koncertekkel ünnepelnek. Az Anima Musicae Kamarazenekar – Dinyés Soma, mint barokkszakértő izgalmas anekdotákkal kalauzolja végig a nézőket – zenei időutazásra repíti közönségét, egy csésze finom kávé kíséretében, amelynek az Óbudai Társaskör ad otthont. 

Bach lipcsei évei alatt nemcsak a Tamás-templom karnagya volt. A kulturális élet egyik meghatározó helyszínén, a Zimmermann kávéházban alkalmanként működő zenekar, a Collegium Musicum vezetőjeként ő és tehetséges gyermekei is részt vettek a zenei szeánszokon. A koncerten hangulatosan berendezett nézőtér várja az érdeklődőket kis asztalokkal, ahol részesévé válhatnak a művészi folyamatnak, mint ahogy ez a XVIII. századi Lipcse meghatározó helyszínén is történhetett.

A műsorban Bach ikonikus műveinek részletei mellett – mint például a h-moll szvit, a C-dúr hármasverseny, a D-dúr zenekari szvit és a Kávékantáta – felcsendülnek kamaraművek, valamint dalok az Anna Magdalena Bach füzetből is.

Dinyés Soma rendszeres fellépője Magyarország klasszikus zenei életének. 1995-ben megalapította az Ars Longa Ének- és Kamarazenekart, amelyben a barokk zene historikus előadásmódja új eszmei alapokon éledt meg. Az előadóművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Budapesti Fesztiválzenekar és más neves zenekarok tagjaként rendszeresen játszik orgonán és csembalón continuót. Tanítóként is aktív: 1999-től szolfézst és zeneelméletet oktatott a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, 2018 óta a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezető karnagya.

Március 21-én 19 órakor az Óbudai Társaskörben az Anima Musicae Kamarazenekar barokkszakértőjeként kalauzolja végig közönségét a műsoron, izgalmas anekdotákkal tarkítva Bach zenei világát.

Borítókép: Az Anima Musicae Kamarazenekar - Óbudai Társaskör

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések