Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Nemzeti Fotóművészeti Múzeum nyílik 2025-ben a Városliget mellett


Nemzeti Fotóművészeti Múzeum nyílik 2025-ben a Városliget mellett, az egykori Klösz-villa épületében - jelentette be a kulturális és innovációs miniszter csütörtökön Budapesten.

"A Liget Budapest projekt keretében olyan logisztikai, múzeumtechnikai, restaurálási, nyilvántartási, raktározási rendszer épül ki, amelyben az új intézmény méltó helyre kerülhet" - mondta Csák János, amikor a Magyar Fotográfiai Múzeum 700 ezer darabos gyűjteményének kiemelkedő műveiből összeállított, Mélység/élesség című tárlatot a Millennium Háza Neo Kortárs Művészeti Térben megnyitotta.

Csák János a sajtónak nyilatkozva kiemelte: 2025-től végre méltó helyen tudják bemutatni azt a hagyományt, világszínvonalú örökséget, óriási teljesítményt, amit a magyar fotográfusok az elmúlt 170 évben felmutattak.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa köszöntőjében arról beszélt, hogy a Városligeti fasor legvégén található épületben, a volt Klösz-villában 2025-től több mint 3000 négyzetméteres területen fog működni a Nemzeti Fotóművészeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum tagintézményeként.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a Magyar Fotográfiai Múzeum kiemelkedő alkotásaiból rendezett kiállításon a megnyitó napján a városligeti Millennium Háza Neo Kortárs Művészeti Terében 2024. február 1-jén. A Mélység/élesség című tárlaton mások mellett André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassai és Robert Capa művei is szerepelnek. MTI/Balogh Zoltán

Rámutatott: a fotóművészet nemzeti intézményének megvalósítása a kezdetektől fogja a Liget Budapest projekt egyik legfontosabb célkitűzése volt. "A fotóművészet hazaérkezik a Városligetbe, ahol Nemzeti Fotóművészeti Múzeumként végleges otthona lesz" - hangsúlyozta Baán László.

Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója az eseményen kiemelte: a Nemzeti Fotóművészeti Múzeum 143 évvel azután valósulhat meg, hogy annak alapítását először kezdeményezték.

"Veress Ferenc nemzetközi hírű fotográfus, a szakma első szaklapjának alapítója 1881-ben nyílt levelet fogalmazott meg egy budapesti fotográfiai múzeum létrehozása érdekében. Évtizedekkel később, 1957-ben a Magyar Nemzeti Galéria azzal utasította el a Magyar Fotóművészek Szövetsége kezdeményezését, a fotógyűjtemény bekerülését a múzeumba, hogy a fotóművészet nem tartozik a képzőművészetek körébe" - idézte fel.

Mint elhangzott, a múzeum a kilencvenes évek elején Kecskeméten, az egykori ortodox zsinagóga épületében kapott otthont, és alapítványi fenntartásban, kevesebb mint 300 négyzetméteren működött napjainkig.

A Magyar Fotográfiai Múzeum kiemelkedő alkotásaiból nyílt kiállítás a városligeti Millennium Háza Neo Kortárs Művészeti Terében 2024. február 1-jén. A Mélység/élesség című tárlaton mások mellett André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassai és Robert Capa művei is szerepelnek. MTI/Balogh Zoltán

A kurátor szerint a Liget Budapest Projekt kereteibe illeszkedő, leendő Nemzeti Fotóművészeti Múzeum oda fog tartozni, ahová a magyar fotóművészek mindig is gondolták: a Szépművészeti Múzeum intézményi keretei között a legnagyobb és legfontosabb nemzeti képzőművészeti gyűjteményünk része lesz.

A Magyar Fotográfiai Múzeum 700 ezer darabos kollekciója közgyűjtemény lesz. A fotómúzeum gyűjteményének egyik legfontosabb része a Magyarországról elszármazott fotográfusok alkotásai, így például André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassai, Martin Munkácsi, illetve Robert Capa fotográfiái. Ezen túlmenően a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteménye elsősorban a Magyarországon alkotott és alkotó fotográfusok, fotóművészek tárgyait őrzi, életművüket feldolgozza, valamint bemutatja.

A fotómúzeum művészileg legmarkánsabb gyűjteménye a két világháború közti magyar fotográfusokhoz köthető. A gyűjtemény nem csupán a 19. és 20. századi alkotóktól, hanem a kortárs alkotóktól is teljességre törekvő módon gyűjt alkotásokat.

A 2025-ben megnyíló Nemzeti Fotóművészeti Múzeumban több mint ezer négyzetméternyi kiállítótér, szakkönyvtár, múzeumpedagógiai foglalkoztatók és szakmai rendezvények is helyet kapnak.

Baki Péter kurátor, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója beszédet mond a Magyar Fotográfiai Múzeum kiemelkedő alkotásaiból rendezett kiállítás megnyitóján a városligeti Millennium Háza Neo Kortárs Művészeti Terében 2024. február 1-jén. A Mélység/élesség című tárlaton mások mellett André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassai és Robert Capa művei is szerepelnek. MTI/Balogh Zoltán

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa beszédet mond a Magyar Fotográfiai Múzeum kiemelkedő alkotásaiból rendezett kiállítás megnyitóján a városligeti Millennium Háza Neo Kortárs Művészeti Terében 2024. február 1-jén. A Mélység/élesség című tárlaton mások mellett André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassai és Robert Capa művei is szerepelnek. MTI/Balogh Zoltán

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter (k), Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa (b) és Baki Péter kurátor, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója (j) a Magyar Fotográfiai Múzeum kiemelkedő alkotásaiból rendezett kiállításon a megnyitó napján a városligeti Millennium Háza Neo Kortárs Művészeti Terében 2024. február 1-jén. A Mélység/élesség című tárlaton mások mellett André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassai és Robert Capa művei is szerepelnek. MTI/Balogh Zoltán

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter beszédet mond a Magyar Fotográfiai Múzeum kiemelkedő alkotásaiból rendezett kiállítás megnyitóján a városligeti Millennium Háza Neo Kortárs Művészeti Terében 2024. február 1-jén. A Mélység/élesség című tárlaton mások mellett André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassai és Robert Capa művei is szerepelnek. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések