Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Padányi Biró Márton püspök síremléke látogatható a veszprémi várnegyedben


A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint Padányi Biró Márton püspök 18. századi barokk síremlékét láthatják azok, akik részt vesznek szombaton vagy vasárnap az idegenvezetők napja alkalmából szervezett sisakos túrán - tájékoztatták a szervezők csütörtökön közleményben az MTI-t.

A várnegyed felújítási munkálataiba nyújt betekintést a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozata, melynek keretében ezúttal a néhai püspök nyughelye tárul a látogatók elé. A síremlék restaurálása az idén vette kezdetét - áll a dokumentumban. Az elmúlás szimbólumait, egy baglyot, egy homokórát, egy koponyát, egy lefelé fordított fáklyát és egy lakatot tartanak kezükben azok a szoboralakok, amelyek Padányi Biró Márton síremlékét díszítik. A több mint 260 éves műalkotást a püspök életnagyságú szobra is gazdagítja, akit a ravatalon főpapi ornátusban, fején püspöksüveggel ábrázoltak - írják. Nagy Veronika múzeumigazgató, a Work in Progress programsorozat kurátora a közleményben kiemelte: Padányi Biró Márton 1745 márciusában lett veszprémi megyéspüspök, a török hódoltság utáni Magyarországon több mint kétszáz templomot, kápolnát építtetett vagy újíttatott fel. "A püspöksége idején elkészült épületek a mai napig meghatározzák Veszprém városképét. Ő építtette többek között a barokk stílusú Nagypréposti Házat, majd néhány évvel később ő állíttatta fel a várnegyed szívében a Szentháromság-szobrot is" - áll a közleményben.

""A síremlék helyreállítása elengedhetetlenné vált, a kápolna falai és a padló erősen vizesedett, az épületben magas volt a légnedvesség. A folyamatos vízterhelés miatt a mészkő mállani kezdett, ennek következtében a műmárvány felületek roncsolódtak, számos helyen leváltak, a mészkő faragványok pedig pusztulni kezdtek" - idézi a közlemény Vavra Áron műemléki projektvezetőt. Mint írták, az altemplomban lévő kápolna ablaka alatti falszakaszban az 1960-as években egy gázolajátfejtő tartályt helyeztek el, így a falba víz és gázolaj is beszivároghatott. "A restaurálás legnagyobb feladata, hogy olyan műszaki megoldást találjunk a szigetelésre, ami nem jár a síremlék megbontásával" - emelte ki a szakember.

A tervek szerint márciustól nemcsak hétvégenként, hanem keddtől péntekig 17 és 19 óra között is várja az érsekség a látogatókat a veszprémi várnegyedben, amelynek megújítása 2024-ben is folytatódik. Megújul többek között a Szent Mihály Főszékesegyház altemploma, folytatódnak a restaurátori munkák az Érseki Palotában található érseki vagy Koller-könyvtárban, a Gizella Kápolnában kő- és festő-restaurátori munkák várhatóak, a Szent István és a Szent Imre templomban, illetve a Szent József Házban, a Kanonoki Házban és a Körmendy Házban is dolgoznak majd a festő-restaurátorok - írják a közleményben.

Forrás: MTI /Fotó: Kiss Dávid
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések