Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Római kori leletegyüttest mutatnak be a hódmezővásárhelyi múzeumban


Mártély határában egy 2022-es ásatás során előkerült leletegyüttest mutatnak be a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban, a késő antik tárgyakat egy előadáson is megismerhetik az érdeklődők kedden - tájékoztatta a közgyűjtemény hétfőn az MTI-t. 

A közlemény szerint 2022 szeptemberében több, Mártély darvasszéki határrészén fekvő régészeti lelőhelyet is érintő öntözőtelep-beruházáshoz kapcsolódó bontómunkában vettek részt a Tornyai-múzeum munkatársai. A feltárt tíz objektumból római kori szarmata és Árpád-kori edények, kőeszközök, valamint fémtárgyak töredékei, patics és tapasztásdarabok, állatcsontok és kagylómaradványok kerültek a múzeumba.

A régészeti munkálatokkal párhuzamosan műszeres lelet- és lelőhely-felderítésre is sor került, amelynek eredményeként 82 fémtárgyat találtak, amelynek fele római kori érme volt. E tipikus késő antik, Barbaricumra jellemző kincsleletet az érmékkel együtt elrejtett ékszerek, illetve késő római rézpénzek és helyi rézpénzutánzatok alkotják. A feltárást vezető Csányi Viktor régész és Vida István numizmatikus megállapítása szerint a keleti germán hatást mutató tárgyegyüttes összegyűjtését és elrejtését a 4. század második felére, esetleg az 5. század elejére teszik, azokra az időkre, amikor a germán törzsek is megjelentek az Alföldön, és erős kulturális hatást gyakorolhattak a szarmatákra.

A múzeum bejárati előcsarnokában az elkövetkező időszakban együtt látható a tatárjáráskori kéktói ezüslelet és darvasszéki "kincsek". A feltárt leletanyagot Vida István, a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárának vezetője és Csányi Viktor a vásárhelyi múzeum régésze mutatja be az érdeklődőknek a Korok, kultúrák, lelőhelyek című előadás-sorozat keretében kedd este.

Forrás: MTI / Borítókép: Rejtélyes ezüstlelet - Tornyai János Múzeum

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések