Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Tanárait is kifigurázó gúnyveresei miatt nem kapott jelest Ady


Ady jó tanuló volt, ám magatartásból nem kapott jelest, hiszen tanárait és osztálytársait is kifigurázta gúnyverseiben. A költő hat tantárgyból jeles, háromból pedig jó érdemjegyet kapott – derül ki a költő gimnáziumi bizonyítványából, melyre az Antikvárium.hu árverésén lehet licitálni. 

Előkerült Ady Endre gimnáziumi bizonyítványa, a dokumentumot 1891. június 29-én állították ki, Malonyai István igazgató és Kovács Endre osztályfőnök írta alá.

Ady hat tantárgyból is jeles volt

– vallástanból, magyar nyelvből, latinból, történelemből, földrajzból, mennyiségtanból, háromból, német nyelvből, rajzból és tornából – pedig jó érdemjegyet kapott.

Ady jó tanulónak számított, ám a magatartásánál elmaradt a jeles osztályzat, amit sokan arra vezetnek vissza, hogy

a gimnáziumi évek alatt olykor az osztálytársait vagy a tanárait kifigurázó versekkel jelentkezett,

amelyek a tantestület kezébe kerülhettek – írja a Mandiner.


Ezt igazolta később Ady Endre öccse, Ady Lajos is, aki szerint a testvére valóban gúnyverseket költött szárnypróbálgatásai alatt.

Ady nem rajongott a nagykárolyi évekért, a szigorú katolikus iskoláért, a visszaemlékezései szerint sokkal

jobban érezte magát a következő évtől Zilahon, ahol a helyi református kollégium diákja volt.

Itt már szabadabban élhetett, és itt talált rá az első szerelem. A szabadabb élet nem látszott meg a tanulmányain, hiszen az érettségin csak görögből és matematikából kapott jó minősítést, a többi tantárgyból jelesre vizsgázott.

Az is kiderül a bizonyítványból, hogy a gimnázium harmadik osztályában 77 órát mulasztott a később népszerű költő, ám egyetlen igazolatlan órája sem volt. A dokumentumban azt is feltüntették, hogy „írásbeli dolgozatainak külalakja: rendes”.

Mindez a későbbiekben sem változott, Ady hátramaradt kéziratai, ha nem is gyöngybetűkkel íródtak, de ma is könnyedén olvashatók. A kalapács alá kerülő bizonyítvány sokáig Ady Endre egyik fiókjában pihenhetett, majd a feltevések szerint az édesanyjához került.


A különleges dokumentum kikiáltási ára egy forint, ám szinte bizonyos, hogy a február 25-én záruló online árverés végére akár egymillió forint feletti is lehet a licit végén a vételár.

Kiemelt kép: 1915-ben készült fénykép Ady Endre költőről – 1977-ben készült reprodukció. Az eredeti felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen (Fotó: MTI/Reprodukció)

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések