Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Taylor Swift Grammy-történelmet ír a zeneipar nem éppen legjobban csengő korszakában


Taylor Swift történelmi mérföldkövet ért el vasárnap azzal, hogy negyedszer is elnyerte a Grammy-díjátadón a hőn áhított Év albuma díjat, amire a díj 1950-es évekbeli alapítása óta nem volt példa.

A Billboard által az iparág legerősebb alakjaként üdvözölt Swift az elmúlt évben nevezetesen a teljes amerikai zenei üzletág mintegy 2%-ához járult hozzá, ami egész műfajokat, például a jazzt vagy a klasszikus zenét is felülmúlja. 

Történik ez akkor, amikor a Swift-et is foglalkoztató Universal Music, a következő hetekben jelentős elbocsátásokat helyezett kilátásba. 

Ennek okán döntöttek úgy, hogy a vállalat lemond a Grammy előtti éves művészbemutatójáról, amely eddig egy tipikusan pazar eseménynek számított.

A Grammy-hét Los Angeles-i hangulata hasonlított a növekedés részegségét követő másnaposság hangulatához. 

Ennek az volt az oka, hogy a zeneipar más nagy szereplői, köztük a Spotify, a Warner Music és a BMG szintén létszámleépítéshez folyamodtak az utóbbi időben. 

Bár az iparág még mindig bővül, az ütem lelassult a korábbi évekhez képest, amikor a streaming még a kezdeti szakaszában volt.

A kihívásokat súlyosbítja, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos aggodalom végigsöpört a zenei üzletágon. 

A további problémákat tetézi, hogy a Universal és a TikTok közötti pénzügyi vita is, ami nyilvános viszálykodássá fajult. 

A sikertelen licenctárgyalások után az Universal példátlan lépésre szánta el magát, és visszavonta zenéit a TikToktól, ami nyilvános vádaskodáshoz vezetett a két szervezet között.

Ennek következtében csütörtöktől kezdve Swift zenéit, valamint a Universal kiterjedt sztárlistájának dalait szisztematikusan elkezdték eltávolítani és elnémítani a TikTok-on. 

A rajongók így ahhoz folyamodtak, hogy a TikTok-posztjaik hangosítására a kedvenc dalaik feldolgozásait használják megoldásként. 

A vita következményei így egy újabb összetett réteggel bővítik a zeneipar változó tájképét, egész addig, amíg újabb globális szerzői jogvédelmi változások nem lépnek érvénybe. 

Forrás: Bencze Attila (Prokult Újság) / Fotó: Facebook

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések