Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Miley Cyrus remake királynő


Miley Cyrusnak, a remake (újra alkotás) királynőjének van érzéke ahhoz, hogy bármilyen dalt a sajátjává tegyen. 

Gondoljunk csak a 31 éves énekesnő varázslatos előadására a Metallica “Nothing Else Matters” című dalára a 2019-es Glastonbury-n, vagy Madonna “Like a Prayer” című dalának transzcendens feldolgozására a 2022-es Super Bowl Music Fest-en. További bizonyítékot jelenthet az Aerosmith “Dream On” című dalának előadása a The Voice US zsűritársaival együtt (Blake Shelton, Alicia Key, Adam Levine), vagy a The Cranberries “Zombie” című dalának feldolgozása a Whisky a Go Go Go-ban 2021-ben. Ez részben a sztár természetes karizmájának köszönhető, amely a múlt hónapban elragadta a Grammy közönségét is, amikor Miley átvette az év lemezéért járó díjat. Ez nagyrészt a hangjának is köszönhető, amely a hangműtét és a 2018-ban leégett otthona okozta trauma ellenére is generációja legjobbjai közé sorolja, amely esemény Cyrus elmondása szerint annyira megrázó volt, hogy megváltoztatta a természetes hangszínét.

Ezeket a tulajdonságokat használja ki a “Doctor (Work It Out)” című dalban, amely közös munka Pharrell-Williamsszel,- aki a közelmúltban egy Louis Vuitton-bemutatón lepte meg a közönséget új dalával,-ami a pletykák szerint még a 2013-as Bangerz című albumának megjelenése előtt íródott. Akkoriban Cyrus egy hírhedt, huszonéves vadóc volt, akinek címlapra kerülő bohóckodásai, meztelenkedései gyakran azzal fenyegették, hogy beárnyékolják zenei tehetségét. De a Bangerz – a pop, a dance, a country és az elektronika szeszélyes, de magával ragadó ötvözete –az új dalaiban is bőven szóhoz jutott.

És most több mint 10 évvel később Cyrus bebizonyította, hogy még mindig képes meghódítani azt, amit egy gyengébb énekesnő nem tudna. Mondjuk a “Doctor” nem egy fáklyavivő dal, mint a “Wrecking Ball”, és nem is egy 2023-as megaslágeréhez, a “Flowers“-hez hasonló önszerelmes himnusz. Ez egy glam-pop-rock dzsem, amelyen Cyrus elengedi magát, és arra szólítja fel a hallgatóságát, hogy csatlakozzon hozzá, táncolva és izzadva, Pharrell funky basszushookja alatt. “I feel like working it out” – jelenti ki egy rozsdásan csikorgó hangú gitár akkordjai felett. “Ha ez olyasmi, amit szeretnél csinálni, csináld.”

Dallama és ritmusa nem különbözik az “I Wanna Be Your Slave”-től, az olasz Eurovíziós győztes olasz Maneskin kanos kislemezétől. Hozzájuk hasonlóan Cyrus sem kételkedik abban, hogy szándékát a mikrofonba dorombolva hirdesse:

 “Egy éjféli gyógyszer/ Csak mutasd meg, hol fáj/ Ringatnom kell téged, bébi/ Mielőtt a tested eléget”.

Cyrus feldobja azt, ami egy felejthető bop lehetett volna, hozzáadva az izgalmakat és a borzongást egy zihálással, egy nyögéssel, egy “oww-val!!!”

Az ő és Pharrell Williams múltjára való visszautalás úgy csillog és repdes, mint Cyrus kékezüst Grammy-ruhájának rojtjai. Apropó ruha, a 2024-es Grammy-n Miley mindkét ruhája hatalmas találat volt. Többen örömmel üdvözölték, hogy a popdíva végre megtalálta saját stílusát, nem egy Madonna epigon borzolta a kedélyeket, a 14.000 arany biztosító tűből kreált, francia, antik testhezálló „bodyra” varrt ruhájában, ami mellesleg 675 óra munkaórát igényelt. A másik fellépő ruhája is maximális csodálatot váltott ki.

De visszatérve a múlt évre, amit nevezhetnénk Cyrus évének is, aki 2023 januárjában egy rejtélyes promóciós kampánnyal jelezte,- a világ városaiban elhelyezett plakátokon, a weboldalán visszaszámlálást és videó előzeteseket tartalmazott –hogy új zenei korszakkal indít: “Új év, új Miley” felirattal. Napokkal később, a Miley’s New Year’s Eve Party második kiadásán jelentették be az énekesnő következő főcímdalát, a “Flowers“-t. A dal 2023. január 13-án jelent meg, egy Jacob Bixenman által rendezett klip kíséretében. A “Flowers” a Billboard Hot 100, a Global 200 és a Global Excl. US listán az első helyen debütált; egyenként tizenhárom hetet töltött a globális listák élén. A dal lett a leghosszabb ideig tartó, illetve a harmadik leghosszabb ideig tartó listavezető a slágerlistákon. Nyolc egymást követő héten át vezette a Hot 100-as listát, ez volt Cyrus második és leghosszabb ideig tartó első számú amerikai kislemeze, közel egy évtizeddel a “Wrecking Ball” (2013) után. A “Flowers” globális siker lett és Cyrus dala, 37 országban vezette a listákat, Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban. Számos országban a legtöbbet streamelt és a legtöbbet letöltött dal volt a különböző platformokon, és a legtöbbet fogyasztott dal az amerikai rádiókban; mindkettő 2023-ban.  A Spotify-on a kislemez lett a leggyorsabban a 100 millió és az 1 milliárd lejátszást (7 és 112 nap) meghaladó szám, akkoriban. 38 hetes csúcsra kerülésével a minden idők leghosszabb ideig tartó listavezetője volt a Billboardon. Az International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) szerint ez volt a 2023-as év legkelendőbb dala világszerte. 2023. március 3-án a szám demó verzióját is kibocsájtották..

Szóval visszatérve a „Doctor”-ra, intrósan ravasz ritmusa kísértetiesen emlékeztet a “Blurred Lines”-ra, Pharrell és Robin Thicke vitatott együttműködésére, amely a Bangerzzel egy időben jelent meg. És van benne egy suttogás is a Neptunes mellékprojektjének, a NERD-nek a suttogása a dal hi-hat-jában és a finom latin hangzásban, mintha Cyrus hallotta volna a “She Wants to Move”-ot, és a saját előadásában újra a csúcsra énekelte. Ez minden bizonnyal vonzó…de a dal meghallgatása után csak annyit éreztem, hogy a “Doctor”-t csupán hibátlanul adja elő két pop sztár! De még csak az év elejénél tartunk, szóval várjuk az új slágereket, hogy ne tudjunk ellenállni Cyrus táncra hívó csábításának.

Schweiger Szilvia Lilla - Prokult Újság

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések