Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Az Uránia online csatornáján mutatják be Jelenczki István Trianon-filmjét


A koronavírus-járvány miatt a mozivászon helyett online csatornán mutatja be az Uránia Nemzeti Filmszínház Jelenczki István Nem, nem, soha - Isten az igaz ügyet nem hagyja el című négyrészes dokumentumfilmjét december 19-én és 20-án - közölte az intézmény az MTI-vel.


A film első két része december 19-én, szombaton látható Magyarország Archiregnum és a Nemzetgyilkossági gyakorlat címmel. A Folyamatos Trianon és a Magyar Feltámadás című fejezeteket pedig másnap december 20-án, vasárnap vetítik - olvasható a közleményben.

Az online megtekintésre a jegy.hu oldalon válthatnak virtuális jegyet az érdeklődők.

A trianoni békediktátum századik évfordulójára készült film a történelmi Magyarországot felosztó döntés előzményeiről és következményeiről, valamint a nemzeti trauma feldolgozásának lehetséges módjáról szól - írják.

A több éves munkával elkészült filmalkotásban többek közt megszólal Raffay Ernő történész, Bagdy Emőke pszichológus, Babucs Zoltán hadtörténész, Csere Péter jogász, Domonkos László író, újságíró, Popély Gyula felvidéki magyar történész, akadémikus, Szidiropulosz Archimédesz történész, szociológus, Vincze Gábor történész, Bogár László közgazdász, Kahler Frigyes jogász, jogtörténész, Tóth Zoltán József alkotmányjogász, jogtörténész és Zinner Tibor jogtörténész.

"A trauma - a történelmi Magyarország tudatos szétdarabolása - eddigi érvrendszerének cáfolata, a tényleges történelmi összefüggések megjelenítése hozzájárulhatna ahhoz a folyamathoz, amelyben a nemzet visszatalál önazonosságához. A nemzetlélek gyógyításához tényszerű feltáró és szembenéző folyamatokon keresztül vezet az út. Ezt a célt szolgálja négyrészes filmem, amely közel öt évi munkám eredménye" - vallja a dokumentumfilmről Jelenczki István.

(MTI)

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések