Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Bartók Imre lett a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese


Majmom, Vergilius című könyvével Bartók Imre író lett a nyolcadik alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese. A díjjal járó 6 ezer eurós pénzjutalom mellett az ösztöndíj nyertese a Solitude Akadémia jóvoltából egy ­hónapig Stuttgartban, az LCB-nek köszönhetően pedig egy hónapig Berlinben alkothat - írja a litera.hu.


A zártkörű ünnepség keretében lezajlott csütörtöki díjátadón Szilasi László, a kuratórium tagja méltatta a díjazott Majmom, Vergilius című, a Műút által kiadott kötetét, miután Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke hangsúlyozta az ösztöndíj létrehozásának jelentőségét a kortárs magyar irodalom, legfőként pedig a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított anyagi források szűkössége idején.

A nettó 6000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, a tárgyévben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szer­zők támoga­tá­sa, számukra egy évnyi nyu­godt munkakörül­mények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi meg­jelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy ­hónapos stuttgarti alkotói tartózko­dásra, a Stuttgarti Magyar Intézet által megszervezett szerzői estre, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott egy hónapos, jelentős összegű berlini ösztöndíjjal is.

A fiatal magyar szerzők legjelentősebb elismerésének számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hun­garica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre 2013-ban. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die Junge Ungarische Literatur). A támogatásban eddig Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Áfra János, Bencsik Orsolya, Závada Péter, Simon Márton és Harag Anita részesült.

Az ösztöndíj kuratóriuma: Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő, Parti Nagy Lajos költő, író és Szilasi László író, irodalomtörténész, egyetemi tanár.

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere: az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium (Berlin), a Stuttgarti Magyar Intézet és a Litera.hu (Budapest).

A gyakorlat szerint a kuratórium először a kiadók javaslatai alapján összeállított egy Top10-es listát, amelyet a Litera.hu két héttel a díjátadás előtt nyilvánosságra hozott. Közülük választotta ki a kuratórium a három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelöltet, Bartók Imrét  (Majmom, Vergilius; Műút-könyvek), Kemenes Henriettét (Odú; FISZ) és Korpa Tamást (A lombhullásról egy júliusi tölggyel; Kalligram).

A győztest a kuratórium elnöke az Írók boltjában megrendezett, a bolt Facebook-oldalán élőben közvetített díjátadó ünnepségen nevezte meg. A legjobb háromba jutott két másik szerző 500-500 Euro jutalomban részesült.

A díjra jelölt kötetek hosszúlistáján a következő könyvek szerepeltek: Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utca gyalog (Magvető); Bartók Imre: Majmom, Vergilius (Műút); Bíró Krisztián: eldorádó ostroma  (Jelenkor); Borsik Miklós: átoknaptár (Jelenkor); Gál Hunor: kartonfless (Magvető); Kállay Eszter: Kéz a levegőben (Magvető); Kemenes Henriette: Odú (FISZ); Korpa Tamás: A lombhullásról egy júliusi tölggyel (Kalligram); Mécs Anna: Kapcsolati hiba (Scolar); Ozsváth Zsuzsa: Előző részek (FISZ).

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések