Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Lantosi Nóra: Királynő libamájjal


Két hentes sakkozott a pultnál. Az egyik egy fiatal óriás , amint meglátta, hogy vevő jelent meg a standjánál máris ugrott, hogy kiszolgáljon. A csarnok szépe várta.

– Libamájat kérnék, úgy negyven dekát!

– Libazsírban vagy sertészsírban tessék kisütni, úgy a jó! Már mérte is ki az adagot és becsomagolta a gyönyörű példányt.

– Kézcsók!

– „Matt” Ezt a játszmát ma én nyertem! Holnap revansot vehetsz! - társa belesöpörte a bábukat a dobozba, lehúzta a rolót és pakolni kezdett. Évek óta csatáztak a sakkban és a húseladásban. Ha nem volt vevő akkor játszottak, ha eladni kellett az volt a győztes aki a legtöbbet keresett aznap.

Néhány hónapja nagy volt a tét. Megjelent a piacon egy gyönyörű nő aki élvezettel vásárolgatott. Nézelődött, kipakoltatta az árut, szaglászta a finomságokat. Mindkét hentesnél vásárolt. Ki lesz a győztes? Akinél többet költ. Órákig rendezték a pultjaikat, fodrászhoz mentek, fogorvoshoz, sőt ecetes vízzel átmosták egyenként az áruikat.

Csak úgy csillogtak a vesék, a májak, hívogatóan meredeztek a kolbászaik . Az infralámpától valóságos show műsor kerekedett a húsos pultokban. Amikor a nő belépett a csarnokba már terjedt a hír: „Itt a királynő!”

Izzott a levegő, sercegtek a pecsenyék, begyűltek a vásárlók is a hentes sarokhoz . Fogadásokat kötöttek, ki lesz a bajnok. Véres csata folyt, a királynő csak kóstolt. A libamájvásár napján egálban álltak.

Aztán másnap nem nyitott ki az egyik, a rolója lehúzva maradt. Várta a sakktábla a pultnál és a társa, de hiába. Déltájban telefonált, az üzenetrögzítő válaszolt a hívásokra. Estére derült ki, kórházba került, válságos az állapota.

A következő nap nehezen telt az idő, jöttek a vevők, vásároltak, érdeklődtek a kollégájáról. Megjelent a”királynő” is, nézelődött a zöldségek között, aztán a pultokhoz ért. Megállt, várta a szokásos játszmát. Az egyetlen hentes egyedül sakkozott.

Észrevette a nőt, szólt a segédjének, menjen a standhoz, szolgálja ki a vevőt. Szép összeget fizetett a hölgy, még sem örült. Néhány perc múlva becsomagolta a sakk készletet és elindult a kórházba .         

A kórteremben a csövek és kattogó géphangok között a fehér takaró alatt feküdt a sporttársa. A nővérke csak néhány percet engedélyezett neki. 

– Nálam járt a királynőnk, keresett Téged!

– Elővette a bábukat, felállította a kezdő állást .

– Revans! Ébresztő! A beteg megmozdult, a jobb keze remegni kezdett. Megjelent a nővér, az ügyeletes orvos is. Negyed óra múlva a páciens már ült és játszott .

– „Matt”!- sóhajtotta egy óra múlva. Még akkor is görcsösen szorította királynőjét amikor az ágya körül behúzták a függönyt.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések