Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Az Olasz Kultúrintézet bemutatja: Pszichoszintézis és Irodalom


A firenzei Pszichoszintézis Intézet megalapításának 60. évfordulója alkalmából május 6-7-én kerül megrendezésre a Budapesti Olasz Kultúrintézet „Pszichoszintézis és Irodalom” nevet viselő online konferenciája. A filmvetítést, beszélgetéseket és a zongoraelőadást tartalmazó programot Zoomon követhetik majd az érdeklődők.

A gazdag program A lélek tudósa című (olasz nyelvű, angol feliratos) film vetítésével kezdődik, amely Roberto Assagioli életéről és munkásságáról szól, és amelyet a rendezőkkel és a film egy szakértőjével történő beszélgetés követ. A konferencia során neves magyar, olasz, holland és amerikai előadók beszélnek a pszichoszintézis kialakulásának történelmi hátteréről, magyarországi helyzetéről, képzőművészeti és irodalmi vonatkozásairól. Előad többek között Orosz Katalin, Kerber Balázs, Gianni Yoav Dattilo, Piero Ferrucci és Catherine Ann Lombard. Kovács Tamás Vilmos festőművész és Farkas Krisztina szobrászművész ismertetni fogják az alkotói folyamat rejtelmeit, és arról is beszélni fognak, hogy mindez hogyan kapcsolható a pszichoszintézishez. Az eseményt Somlai Valéria online, Assagioli útmutatása alapján összeállított zongoraelőadása zárja.

A konferencia célkitűzései egyrészt Assagioli pszichoszintézis-koncepciójának bemutatása első megfogalmazásától a mai modern transzperszonális pszichológiában és a pszichoterápiában betöltött szerepéig, valamint a pszichoszintézis tudatos, nem tudatos, illetve tudattalan ábrázolásai a művészetekben általában és kiemelten az irodalomban.

A kétnapos eseményre május 6-7-én kerül sor, és az érdeklődők Zoomon követhetik majd az előadásokat. A szervezők minden irodalom, pszichológia, spiritualitás és művészet iránt érdeklődőt szeretettel várnak.

Roberto Assagioli (1888-1974) a transzperszonális pszichológia egyik alapítója, a pszichoszintézis atyja. Olaszországban az első volt, aki diplomamunkáját a pszichoanalízisről írta, majd szintén első olaszként írt cikket a freudi tanokról 1910-ben. Ugyanebben az évben az Olasz Pszichológiai Társaság egyik alapítója lesz, amely a legrégebbi és egyben a legnagyobb pszichológiával foglalkozó tudományos társaság Olaszországban, amely a sokszínűség elfogadó egységébe fogja össze a különböző pszichológiai irányzatokat.

Assagioli a nagy mestereket követte: először Freudot, majd Jungot (akivel személyes barátságot is ápolt). A pszichoanalízis és az analitikus pszichológia nyomán alkotta meg az úgynevezett pszichoszintézist. Számos nyelven beszélt folyékonyan, rendkívüli műveltségű és kifinomult érzékenységű tudós volt, aki mindig is nagy érdeklődéssel fordult az irodalom felé, s odaadóan kutatta az ihlet, a művészi alkotási folyamat és a pszichológia kapcsolatát. Írásaiban számtalan idézetet találhatunk nagy írók, költők műveiből, melyek irodalmi példaként állnak egyes lelki folyamatok leírására.

A firenzei, központi Pszichoszintézis Intézet mellett ma már számos Pszichoszintézis Központ működik Európában, az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában és Indiában.

A konferencia moderátora: Maria Puca (az ELTE BTK Italianisztikai Irodalom– és Művelődéstörténeti Doktori Program doktorandusza)

Az előadások időtartama 20 perc, majd a kérdésekre további 10 perc áll rendelkezésre.

A konferencia nyelve olasz és magyar. Mindkét irányban szinkrontolmácsolás kíséri az előadásokat. Kivételt képez Catherine Ann Lombard előadása, amely angol nyelven, tolmácsolás nélkül lesz hallható.

Program

A konferencia május 6-án, reggel 9-kor kezdődik Gian Luca Borghese (a Budapesti Olasz Kultúrintézet megbízott igazgatója), Szkárosi Endre (az ELTE BTK Italianisztikai Irodalom- és Művelődéstörténeti Doktori Programjának vezetője) és Lucia Bassignana (az Istituto di Psicosintesi delegáltja, a Centro di Psicosintesi di Firenze alelnöke) nyitóbeszédeivel. A lélek tudósa című film vetítésére is ezen a délelőttön kerül sor, ezt pedig egy beszélgetés követi a rendezőkkel és a film egyik szakértőjével.

A délelőtt második felében Francesco Baroni vallástörténeti doktor, Orosz Katalin szakpszichológus és transzperszonális terapeuta, valamint Gianni Yoav Dattilo pszichológus adnak elő. Az ebédszünet után Lucia Bassignana beszél a művészeti alkotások jelentéséről Roberto Assagioli szemléletében, majd a nap utolsó programjaként az érdeklődők egy videóinterjút hallhatnak Kovács Tamás Vilmos festőművésszel és Farkas Krisztina szobrászművésszel.

Május 7-én reggel Szabó Győző könyvismertetőjével és Tóth-Izsó Zsuzsanna doktorandusz előadásával kezdődik a program. Délelőtt Paolo Leoncini professzor, Kees Den Biesen irodalomkutató-filozófus, Catherine Ann Lombard író-kutató és Kerber Balázs költő-doktorandusz adnak elő. Az ebédszünetet követően Piero Ferrucci pszichoterapeuta-író előadására kerül sor, valamint Somlai Valéria zongoraművész eljátssza „Zene a léleknek Assagioli nyomán” című zongoraelőadását. A kétnapos konferenciát egy kerekasztal-beszélgetés és egy összefoglaló zárja.

Az eseményről további információk az Olasz Kultúrintézet honlapján érhetők el, a részletes programot pedig ide kattintva olvashatják.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések