Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Gergely Emese: Egyszervolt napok

Az Ábel Kiadó gondozásában 2020 decemberében megjelent szerzőnk, Gergely Emese könyve. A verseket, regényfejezeteket és novellákat tartalmazó kötet megvásárolható az Árnika Könyvesboltban, az Ábel Kiadónál valamint az Idea Könyvtéren is. 



Leírás:

A regény története tipikusnak is tekinthető, az elbeszélő felnőtté válásának állomásait követi nyomon, kisgyerekkortól, az iskolai és az egyetemi éveken át.

Az írásban különböző műfajú részek, versek, fejezetek, novellák követik egymást, amelyek tartalmilag összefüggnek, hangulatukban erősítik egymást. A társadalmi, történelmi háttér a 70-es, 80-as évek kora, a főszereplő elbeszéli saját élete eseményei mellett szűkebb családja, szülei, nagyszülei századelőig visszanyúló történetét és felvonulnak Erdély társadalmának képviselői.  

A helyszín kiindulópontja a szülőváros, Brassó, a maga, akkor még létező multikulturális légkörével, amit a diktatúra sikeresen megsemmisít a rendszerváltozásig. Ahogy az elbeszélő eszmél, táguló koncentrikus körökként jelenik meg az otthon után a lakótelep, a város, a megye, a főváros, az egyetemi város, Kolozsvár és külföldként Magyarország. Az elbeszélő az őt körülvevő világból annyit lát, amennyit életkora lehetővé tesz.

A szerző bemutatkozása:

1966. június 18-án születtem Brassóban. Tanulmányaimat szülővárosomban végeztem, egyetemi diplomámat a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen szereztem. Magyar-angol szakos középiskolai tanárként dolgozom. 2000 óta Magyarországon élek. Szülőföldemmel kapcsolatban maradtam, testvériskolánk és a Székelyföldön töltött nyarak révén. Sokáig nem kerestem a megjelenés lehetőségeit, a kezdeti sikeres próbálkozások ellenére, csak „az asztalfióknak” írtam évekig. Az Egyszervolt napok ennek a munkának az eredménye.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések