Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Bretz Gábor és Dragony Tímea kapta idén a Bartók-Pásztory-díjat


A kuratórium 2023-ban Bretz Gábor operaénekesnek és Dragony Tímea zeneszerzőnek ítélte a Bartók-Pásztory-díjat - közölte a Zeneakadémia szombaton az MTI-vel. 

Azt írták, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem minden évben Bartók Béla születésnapján hozza nyilvánosságra a Bartók-Pásztory-díjjal kitüntetett két művész - egy előadóművész és egy komponista - nevét.

Az elismerést a zongoraművész-zeneszerző özvegye, Pásztory Ditta alapította végrendeletében, ennek alapján odaítéléséről az egyetem rektorából és oktatóiból álló kuratórium dönt - emlékeztettek.

A kitüntetést 1984 óta minden esztendőben olyan, kimagasló tevékenységet végző magyar művészek kaphatják meg, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a hazai zenei élet fejlődéséhez, a bartóki szellemiség megőrzéséhez - fűzték hozzá.

A kitüntetettekről határozó kuratórium elnöke a Zeneakadémia mindenkori rektora, jelenleg Vigh Andrea Liszt- és Prima-díjas hárfaművész, érdemes művész, tagjai pedig az intézmény neves oktatói.

A közlemény szerint laudációjában Meláth Andrea operaénekes, az Ének Tanszék vezetője azt írta, hogy Bretz Gábor a mai klasszikus zenei élet vezető basszbaritonja, nemcsak hazájában, hanem a külföldi opera- és koncertéletben egyaránt. A kitüntetett repertoárja a zenetörténeti stílusirányzatok teljességét felöleli Monteverditől napjainkig, és számos külföldi operaház színpadán bizonyított egyedülálló karakterével, személyiségének természetességével.

Bella Máté komponista, a Zeneszerzés Tanszék adjunktusa úgy méltatta Dragony Tímeát, hogy különös érzékenységgel ír nagy apparátusú, míves alkotásokat, amelyek a szélesebb közönség számára is könnyen befogadhatók, kompozíciói gyakran hallhatók, azokat neves szólisták és vezető szimfonikus, valamint kamarazenekarok széles körben játsszák.

Arra is kitért a laudációban, hogy Dragony Tímea több mint 35 kamaraművének szignifikáns hangszere a zongora, ezért kamaraműveinek ősbemutatóinál előadóként is aktívan vállal szerepet. Zeneszerzői és előadói pályája mellett pedig komplex zenepedagógiai munkát folytat a szolfézs, a zeneelmélet és a zeneirodalom oktatása területén: e céllal írt művei szintén kiemelkedő jelentőségűek, mivel bemutatják korunk kortárs zenéjét a legfiatalabb hangszeres generációnak - áll a Zeneakadémia közleményében.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések