Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Horváth Mária: A bábszínház az életre keltés csodája


Nina Malíková: Félelmeink miatt ne fosszuk meg magunkat az életörömtől!


„Ne ragadjunk bele aggodalmainkba, inkább használjuk a bábszínházat annak különféle formáiban, hogy ismét megidézzük az alkotás örömét és élvezetét” – hangsúlyozza Nina Malíková cseh bábszínházi szakértő a bábszínházi világnapra megfogalmazott üzenetében, amelyet a nemzetközi Bábművész-szövetség (UNIMA) felkérésére írt.

A bábszínházi világnapot 2003 óta tartják az UNIMA kezdeményezésére március 21-én. Az azóta hagyománnyá vált ünnephez számos bábos esemény kapcsolódik, de a világnaphoz szorosan hozzátartozik a színházi és bábszínházi szakmára való reflektálás és az aktuális valóságunkról való gondolkodás is – áll a Vojtina Bábszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a világnap alkalmából minden évben két színházi – egy nemzetközi és egy magyar – alkotó osztja meg gondolatait.

Az idei világnap nemzetközi üzenetét Nina Malíková, az UNIMA prágai Színházi Intézetének kortárs cseh bábszínházi szakértője, műfordító, tanár fogalmazta meg.

Nina Malíková üzenetében kiemeli: az elmúlt évek világjárványa, háborús konfliktusai és a fokozódó gazdasági problémák mindannyiunk életét megnehezítették.

A legsötétebb időkben is mindig volt valami, ami segített az embernek, és ennek az ősrégi varázserővel bíró bábszínház is része volt – fogalmaz, hozzátéve: a bábszínház stilizált, saját metaforával rendelkező színházi formaként az emberi tevékenységet reprezentálja, de egyúttal – hol humorral, hol teljes komolysággal – megoldásokat keres.

A bábszínház éppúgy szól a hagyományos kifejezésről, mint az új technológiák alkalmazásáról, a multimédiás lehetőségek kiaknázásáról vagy a szórakoztatásról. A világ jobb hely lesz általa, mint amilyennek látszik – hangsúlyozza, hozzátéve, hogy félelmeink miatt ne fosszuk meg magunkat az életörömtől.

„Higgyük el, hogy Pulcinellában, Punchban, Guignolban, Kapárekben, Karagözben, Vidushakában, Mobarakban és a többi hősünkben, az emberi komédiát megformáló bábfigurák e végtelen sorában még mindig bízhatunk! És mint annyi előttünk álló generáció, higgyük el, hogy győzelmet aratnak a halállal szemben” – fogalmaz Nina Malíková.

A magyar köszöntőt Horváth Mária (Horimari) animációs rendező írta a Magyar Bábművészek Szövetségének felkérésére.

Horváth Mária a Kecskeméti Animációs Filmstúdió egyik alapító tagja, 1971 óta dolgozik animátorként, rajzolóként, animációs rendezőként, a Magyar népmesék című sorozat több mint negyven epizódja köszönhető neki. Az animációs filmkészítés szinte minden fázisában dolgozott, valamint foglalkozik könyvillusztrációval, plakáttervezéssel, látvány- és bábszínházi tervezéssel is.

Horváth Mária üzenetében úgy fogalmaz, animációs filmrendezőként volt alkalma megtapasztalni, hogy az animáció és a bábszínház édestestvérek.

„Mindkettőhöz gyermeki nyitottság kell, a szabadság és a teremtés vágya, a játék” – írja, hozzátéve: így lesz a bábszínház varázslat, az életre keltés csodája.

Egy jó előadás abban is bízhat, hogy gyógyítani és vigasztalni is képes – fogalmaz a művész, köszöntve a világnapon a „bábosok nagy családját”.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések