Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

A magyar költészet napja - Tizenegyen szállnak versenybe a Versünnep idei döntőjében


Tizenegyen szállnak versenybe a Versünnep 2023 döntőjében: öten versmondással, négyen zenei, ketten képzőművészeti alkotással lépnek színpadra kedden Budapesten, a Nemzeti Színházban.


A Reszket a lelkem, mert eszembe jutottál címmel meghirdetett verseny legjobbjai között hazai és határon túli művészek is szerepelnek - tájékoztatta a Nemzeti Színház csütörtökön az MTI-t.

A döntőbe jutott versenyzők az idén évfordulós szerzők - Petőfi Sándor, Madách Imre, Szendrey Júlia és Kormos István - művei mellett kortárs költők - Szabó T. Anna, Dubrovay László, Dankó Richárd és Füzesi Magda - verseit adják elő vagy mutatják be az általuk ihletett képzőművészeti alkotásokat. A számos értékes díj mellett az első helyezett 600 000 forint pénzjutalomban részesül, valamint Párkányi Raab Péter Kossuth-díjas képzőművész Versünnep kisplasztikájával lesz gazdagabb.

A verseny zsűrielnöke Császár Angéla, Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, mellette helyet foglal Csomor Csilla színész, Erős Kinga kritikus, szerkesztő; Kolti Helga színművész, a Versünnep Alapítvány elnöke, valamint Méhes László, Jászai Mari-díjas színész, rendező; Neumann Balázs zongoraművész, zeneszerző, a Versünnep 2022 fődíjasa és Vincze Ottó Munkácsy-díjas képzőművész.

A Versünnep versmondó versenyének nyilvános elődöntőjét április 3-án és 4-én tartották a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Teátrumban. Az év elején meghirdetett versmondó versenyre harminc hivatásos előadóművész jelentkezett a Kárpát-medencéből.

A Versünnep 2023 megmérettetésen hivatásos színművészek, előadóművészek és képző intézmények hallgatói, valamint iskolák, civil közösségek, amatőr előadók és formációk indulhattak kizárólag magyar költők művével négy kategóriában: vers- és prózamondás, Énekelt vers vagy versmegzenésítés, Képző és/vagy filmművészeti alkotás, valamint Táncművészeti alkotás - áll a közleményben.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések