Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Az Édes Annát mutatják be a kolozsvári magyar színházban


Kosztolányi Dezső Édes Anna című regényéből készült színdarabot mutat be szerdán a Kolozsvári Állami Magyar Színház - közölték az alkotók hétfőn sajtótájékoztatón. 

A regény új adaptációban látható a kolozsvári színpadon, Lőkös Ildikó dramaturg szövegkönyvét Szabó K. István rendező vitte színre - hangzott el.

Visky András művészeti vezető elmondta: az ismert regényhez gyakran visszanyúl a szakma, mivel a társadalmi osztályok közötti különbségekre világít rá. Olyan világot láttat, ahol nincs esély az igazságszolgáltatásra, így a főszereplő egyfajta "halál angyalaként" maga szolgáltat igazságot.

A Kolozsváron első alkalommal rendező Szabó K. István szerint az Édes Anna "kiált a színpad után", hiszen olyan erős karakterek vannak benne, mint az ókori görög tragédiákban.

A cselekmény az első világháború után játszódik, amikor minden átalakul, a határokat elmozdították, politikai káosz uralkodik, de az örök probléma - hogy egyeseket leigáznak -, marad, és ma is aktuális. Kosztolányi művében a társadalmi feszültségekre a gyilkosság a válasz, amelynek indíttatását maga az elkövető sem érti - tette hozzá.

Az előadás az adott történelmi korból, az 1920-as évekből indul ki, de túllépi, meghaladja azt, mivel a felvetett problémák is időtlenek - mondta Szabó K. István, kiemelve a Romániában első alkalommal dolgozó Artüras Simonis litván díszlettervező sem azt a világot akarta újrateremteni, a hangulatát próbálta megidézni.

Cári Tibor zeneszerző is megpróbálta időtlenné tenni az előadás zenéjét, mely nemcsak hangulati elem, hanem szerepe is van, kiemel, kritizál, ironizál is - jelentette ki.

A cselédek alkotta kórus is a görög tragédiákra emlékeztet, teljesen váratlan pillanatokban jelenik meg, növelve a drámai hatást.

Az Édes Annát alakító Román Eszter színművész úgy vélte, a cselédlány "inkább a hiányával van jelen", és a dramaturg komplexebb karakterként láttatja, mint az író.

A háziurat alakító Bogdán Zsolt úgy fogalmazott, "fiatal rendezőt" ismert meg Szabó K. Istvánban, aki a próbafolyamat során mert spontán és rugalmas lenni. Nem előfeltételezésekkel jött, hanem nagyvonalú volt a színészekkel, belőlük inspirálódott, ami már ritka a romániai színjátszásban - hangsúlyozta a társulat több tagja is.

Az Édes Anna bemutatóját szerdán 19 órától tartják a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések