Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Húsvéthétfőn Locsolóbállal várja a közönséget a Fonó


Hagyományosan táncházzal, remek zenekarokkal várja a közönséget a Fonó Budai Zeneház a Locsolóbálon húsvéthétfőn - közölte az intézmény az MTI-vel. 

A táncházban olyan vendégek húzzák a talpalávalót, mint Kodoba Florin és a Magyarpalatkai Banda, valamint a Fanfara Complexa. A szervezők várnak minden táncházast, valamint nem táncházas friss érdeklődőt - emelik ki a közleményben.

Mint írják, a Kodoba Florin (Martin Codoba "Florin") által vezetett Magyarpalatkai Banda a táncházmozgalom egyik legismertebb és legkedveltebb erdélyi vonószenekara.

A zenekar tagjai az erdélyi hangszeres népzene utolsó képviselői közé tartoznak. Saját környezetükben, a Mezőségen az 1989-es romániai rendszerváltás után lényegében megszűnt a hagyományos zene iránti igény, és ennek következtében az apáról fiúra öröklődő zenei utánpótlás is. Ezzel szemben a palatkai cigányzenészek ifjabb generációja átvette ezt a zenei kincset, és együtt muzsikálnak szüleikkel, nagybátyjaikkal.

A Fanfara Complexa zenekar moldvai csángó, román és cigány dallamokon alapuló, ritmusos tánczenét játszik. A balkáni hangulatú, szaxofonokkal, tangóharmonikával, kobozzal és dobbal előadott hangszeres zene egy mára letűnni látszó falusi világ kissé eklektikus lakodalmi, báli hangulatát idézi - olvasható a közleményben.

Mint írják, a húsvéthétfőn elkezdett táncházi mulatságot április 12-én szerdán a Fonó Szerda táncházban lehet folytatni, ahol az érdeklődők a magyarszováti táncanyagban merülhetnek el az oktatáson, majd Nyitrai Tamás és barátainak muzsikájára táncolhatnak este a táncházban.

Április 14-én az idei Táncháztalálkozó nyitótáncházába várják a táncolni vágyókat, az eseménynek hagyományosan a Fonó ad otthont péntek este, amikor a Kalász Banda és a Berka muzsikál majd.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések