Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Műfaji és földrajzi sokszínűség a Budapest Ritmo kínálatában


Egy hét múlva kezdődik a Budapest Ritmo. Április 12-től 15-ig a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében az egyiptomi szakrális zenétől a ciprusi pszichedelikus folkig, Izlandtól a Szaharáig színes műfaji és földrajzi sokszínűséggel várják a világzene rajongóit.


Húsz koncert, három dj-set, nyolc film, négynapos utazás a zene körül négy budapesti helyszínen. Idén többek közt Emilíana Torrini és a Colorist Orchestra, a Tamikrest és a Kollár-Klemencz Kamarazenekar koncertjei, kibővült filmprogram és egyedi együttműködések várják a közönséget - közölték a szervezők az MTI-vel.

A fesztivál nyitókoncertje az egyiptomi és marokkói szakrális hagyományba kalauzol a Mazaher és a magyar-marokkói Tariqa fellépésén a Magyar Zene Házában. A teltházas koncertet a Bartók Tavasz online felületein élőben is követhetik az érdeklődők.

A ingyenes showcase-nap keretében új hazai és régiós tehetségek tartanak seregszemlét a Szimplában: három magyar és három kelet-közép-európai feltörekvő együttes mutatkozik be a nemzetközi szakma meghívott képviselői és persze a közönség előtt.

Április 14-én pénteken és 15-én szombaton többek között a szaharai rockot játszó Tamikrest, az izlandi díva, Emilíana Torrini a Colorist Orchestra kíséretében, Monsieur Doumani és az Óperentzia, a Daagadana ukrán-lengyel dzsesszes elektronikája és a Kollár-Klemencz Kamarazenekar lesz látható és hallható. Mali blues és izlandi pop, észt népzene és ciprusi pszichedelikus folk egy helyen - napi hat koncerten.

Idén különleges magyar produkció emlékezik meg zene és költészet összefonódásáról. Az Erzsébet téren lép fel a Kollár-Klemencz Kamarazenekar és vendégei: Másik János, Novák János és Csoóri Sándor "Sündi" játszik fiatal énekes-dalszerzők, Balla Gergely és Barkóczi Noémi mellett, saját számokkal és versfeldolgozásokkal szőve szorosabbá zene és költészet viszonyát.

Saját produkcióban készült zenei filmek és különleges zenei dokumentumfilmek szintén szerepelnek a programban. Idén debütál a Ritmo produkciójában Veni, azaz Szász Veronika zenéjére Regős Ábel koncepciója mentén készült kísérleti rövidfilm, az Újra meg újra, de 2022-ben készült filmetűdök is láthatók lesznek pénteken és szombaton a Toldi moziban.

A koncertprogramot válogatott dokumentumfilmek egészítik ki: az érdeklődők a vásznon és élőben is betekintést nyerhetnek a Tamikrest vagy az észt folk világába. Látható lesz az iráni nők zenei lázadását vagy Cesária Évora életművét bemutató film is.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések