Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Századik előadásához érkezik a Futótűz című darab a Radnóti Színházban


Szombaton ünneplik a Radnóti Színházban a Futótűz című darab 100. előadását - közölte a színház kedden az MTI-vel. 

Mint a közleményben kiemelik, a 2022/23-as évadot A párnaember 50. előadásával nyitotta meg a Radnóti Színház, hamarosan pedig újabb jubileumot ünnepel: április 8-án 100. előadásához érkezik az Alföldi Róbert rendezte Futótűz.

Az 1968-as születésű drámaíró, Wajdi Mouawad nyolcéves volt, amikor családja Kanadába menekült a libanoni polgárháború elől. Műveiben gyakran visszaköszön a háború, a történelem és ezeknek az emberekre gyakorolt hatásai - olvasható a közleményben.

A szerző 1992 óta dolgozik rendezőként is, ám az igazi világhírt a 2003-as Futótűz hozta meg számára. A drámából 2010-ben mozifilm is készült - Magyarországon Felperzselt föld címen mutatták be -, amelyet jelöltek a legjobb idegen nyelvű alkotásért járó Oscar-díjra is.

A Futótűz Wajdi Mouawad dráma-tetralógiájának második darabja, amelyet 1997-ben, a Littoral (Partvidék) megírásával és színrevitelével kezdett el. Bár nem annak a történetnek folytatása, a Futótűz szintén a gyökerek kérdésével foglalkozik. Akárcsak a Littoral, ez a darab sem született volna meg a színészek közreműködése nélkül, hiszen a végleges szöveg a tízhónapos próbaidőszak folyamán alakult ki.

Az előadást Molnár Zsófia fordításában a Radnóti Színház 2017. január 7-én mutatta be.

A közleményben idézik Alföldi Róbertet aki kiemelte: amikor a darabot bemutatták, nem volt a szomszédunkban háború, most van. "Nem tudom, meddig kell játszanunk, hogy végre lássuk azt, aminek magától értetődőnek kellene lenni. Hogy egy háborúban emberek halnak és pusztulnak el. Olyanok, mint mi magunk" - mondta a rendező a Futótűz aktualitásáról.

Nawal Marwan szerepét minhárom életszakaszban Kováts Adél egymaga alakítja, aki 2017-ben a POSZT-on megkapta a MASZK Országos Színészegyesület és a Mozaik Művészegyesület díját a legjobb női alakításért.

Az évek során az előadás szereposztásában sok változás történt: Nawal gyermekeiként a bemutatókor Olasz Renátó és Martinovics Dorina volt látható, Simon karakterét a későbbiekben Vilmányi Benett, majd Nagy Márk öltötte magára, Berényi Nóra Blanka pedig a tavalyi beugrást követően az idei évadtól játssza Jeanne-t.

László Zsolt, Sodró Eliza, Pál András, Schneider Zoltán, Rusznák András, Csarnóy Zsuzsa és Martin Márta mind a száz előadáson színpadra léptek.

Lovas Rozi egy időre elköszönt az előadástól, szerepét akkor Bánfalvi Eszter vette át, Nazirát pedig Csomós Mari után Hámori Ildikó játssza. Gazsó György csupán egyetlen alkalommal nem tudott a csapattal lenni, ekkor Hevér Gábor ugrott be szerepébe.

A darabot a 2017-es bemutatót követően 2018 szeptemberéig a Radnóti Színházban láthatta a közönség, majd két évre az Ódry Színpadra költözött az előadás, amíg a szomszéd házban zajló építkezés miatt a színpad egy részét ideiglenesen elvesztették, és csak egy leszűkített játékterük maradt.

A Futótűz három évvel később, 2022 januárjában tért vissza a Radnóti Színházba, ahol azóta is nagy sikerrel játsszák.

Az előadásban dramaturgként Kelemen Kristóf, jelmeztervezőként Nagy Fruzsina, díszlettervezőként Menczel Róbert, világítástervezőként Baumgartner Sándor, nyelvi konzultánsként pedig Őze Dávid dolgozott.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések