Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Százötven éves épületek nyílnak meg az idei Budapest100 program részeként májusban


Százötven éves épületek nyílnak meg az idei Budapest100 program keretében május második hétvégéjén. A városegyesítés 150. évfordulóját közösségi művészeti projekttel is ünneplik, amelyre a pályázatokat április 16-i határidővel várják - tájékoztatta a Kortárs Építészeti Program (KÉK) szerdán az MTI-t. 

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a KÉK építészeti és kulturális fesztiválja 2011-től hozza össze a lakóközösségeket és a városlakókat minden évben a nyitott házak hétvégéjén. Az 1873-as városegyesítés 150. évfordulója alkalmából idén a 150 éves épületeket szólították meg, amelyek közül 50 csatlakozik a májusi programhoz.

A programban résztvevő házakon keresztül nemcsak az elmúlt másfél évszázad alatt ott lakók történeteit ismerhetik meg az érdeklődők, hanem a városegyesítés korának társadalmi, gazdasági és kulturális sokszínűségét is - mutatnak rá a közleményben.

Mint írják, a tematika ugyan mindhárom városrész - Pest, Buda és Óbuda - közös történetét felöleli, többé-kevésbé eredeti formájukban megmaradt 150 éves házakat történelmi okokból szinte csak Pesten találni. Budán elvétve akad egy-egy korabeli épület, Óbudáról pedig szinte teljesen eltűntek ennek a korszaknak a hírmondói.

A tavalyi kibővített, négynapos eseménysorozat után idén is ugyanilyen gazdag lesz a program: közösségi művészeti alkotással kezdődik a három városrészben május 11-én, sétanappal folytatódik május 12-én, majd a hagyományos nyitott házak hétvégéjével zárul május 13-án és 14-én.

A rendezvény első napjára a Budapest100 közösségi művészeti pályázatot is hirdet Városvariációk néven. A jelentkezés mindenki számára nyitott, és minden formailag megfelelő, határidő előtt benyújtott pályázat bekerül a programba. A szervezők három kategóriában várják a műveket: városi hangok rövid felvételeit, a város jellegzetes színeit bemutató fotókat és izgalmas történeteket.

A beérkezett anyagokból felkért művészek bevonásával valósul meg Budapest születésnapi ajándéka egy összművészeti est keretében. A teljes felhívás és a jelentkezési űrlap a www.kortarsepiteszetikozpont.typeform.com weboldalon érhető el.

Az idén megnyitó és programmal készülő 50 ház listája már elérhető a 2023.budapest100.hu oldalon, a teljes, részletes program április utolsó hetére várható.

A nyomtatott programfüzet elérhető lesz a Kortárs Építészeti Központban, az OSA Archívumban és más kijelölt helyeken, amelyekről a szervezők majd a Budapest100 honlapján és közöségi média platformjain adnak tájékoztatást. A Budapest100 minden programja ingyenes - áll a közleményben.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések