Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Vasarely által ihletett fotográfiákból, videóanimációkból és térinstallációkból nyílik kiállítás Pécsen


Photo opart - Vasarely experience címmel nyílik kiállítás fotográfiákból, videóanimációkból és térinstallációkból szerdán Pécsen. Az alkotások a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Fotográfia Szaka és a Janus Pannonius Múzeum (JPM) együttműködésében zajló kurzus keretében készültek. 

A baranyai közgyűjteményi feladatokat ellátó JPM közleménye szerint a kiállított munkák az op art és a kinetizmus jelenünkben is érvényes törekvéseit, vizuális üzenetét közvetítik.

A kiállításon látható munkák a MOME fotográfia szakos hallgatóknak tartott workshopján jöttek létre, amelynek fő témája az optikai művészet 20. századi hagyományai, jelenléte és innovációja volt. A munka keretében történeti és kortárs példákon keresztül vizsgálták a fotó mindenkori kapcsolódását, jelenlétét és alternatíváit más művészeti médiumok között.

A 2021 nyarán zajlott kurzus munkáit minden hallgató prezentációban mutatta be a félév végén, amelyekben megjelentek a tervezési folyamatok a referenciáktól a kész művekig. Ezt követően a 2021-2022-es tanév második szemeszterében egy szabadon választható tárgyként elméleti és tervező szakosok együttműködésére adott alkalmat az Op art Vasarely kiállítás című kurzus. A félév során közösen megtervezték a kiállítási tereket és továbbfejlesztették a folyamatban lévő hallgatói projekteket.

Victor Vasarely művészetében a fotográfia újításainak adaptációiból született meg a kinetizmus, ahol a fekete-fehér plasztikai egységek, elmosódott vonalak és töréspontok tagolják a kinetikus művet. Grafikai tanulmányai forradalmiak voltak a modern fotográfia olyan kompozíciós törekvéseinek bevezetésében, mint például a pozitív-negatív kontrasztok, a nagyítás és a deformáció. Szenvedélyes kísérleteinek célja, a mozgás és az idő mint negyedik dimenzió optikai érzékelésének, az "új látásnak" a megragadása volt - olvasható a JPM közleményében.

A pécsi Vasarely Múzeumban április 5-én nyíló és május 2-ig látható kiállítás a múzeum kezdeményezésére 2020-ban elindított Op Art Akadémia keretében valósul meg.

A tárlatról további információk olvashatók a jpm.hu oldalon.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések