Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Chicago után Kanadában is meg lehet majd tekinteni a hajdúsámsoni bronzkincset


A Déri Múzeum gyűjteményének értékes darabjai is szerepeltek azon a nagyszabású nemzetközi kiállításon, amely Európa első királyai címmel nyílt meg tavaly Chicagóban, a Field Múzeumban. 

A tárlat a Balkán-félsziget északi régiója és a Kárpát-medence kiemelkedő régészeti leleteiből válogatva nyújtott sajátos áttekintést a neolitikumtól egészen a késő vaskor időszakáig, mintegy 7500 évet átfogva.

Az egyik leglátványosabb és legjelentősebb tárgycsoportot éppen a Déri Múzeum legbecsesebb bronzkori tárgyaiból, a 12 bronzbaltából és a kontinens egyik első bronzkardjából álló ún. hajdúsámsoni bronzkincs jelentette.

Utóbbi volt látható a Field Múzeum északi homlokzati molinóján is.

A kiállítás 2023. március 31-től 2024. január 28-ig várta a látogatókat Chicagóban.

A sámsoni bronzedény kincs jelenleg csomagolásra vár a Field Múzeum ideiglenes raktárában, ám még nem tér haza. 

Ez év április 5-től egészen 2025 januárjáig ugyanis Kanada Gatineau városában a Kanadai Történeti Múzeum kiállításán lesznek láthatók a Déri Múzeum értékes tárgyai.

Hajdú-Bihar Vármegyei írók, költők figyelem. Lehetőségetek van a portálunkat működtető egyesülethez csatlakozni és kulturális portálunkon publikálni alkotásaitokat. Csatlakozni ide kattintva van lehetőség.

Kanadába látogatnak a Déri Múzeum kincsei A Déri Múzeum gyűjteményének értékes darabjai is szerepeltek azon a...

Posted by Déri Múzeum on Tuesday, January 30, 2024
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések